PUBLICITÉ

Osteoporose: pas op voor uw rug!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/08/2013 - 18h07
-A +A

Osteoporose is een echt maatschappelijk probleem geworden.
Volgens sommige schattingen, zou vanaf de leeftijd van 50 jaar 1 van de 4 vrouwen getroffen zijn, en toch ook 1 van de 8 mannen.

Hoewel de aandoening op zich geen symptomen heeft, verhoogt ze het risico op breuken, wat dan weer leidt tot belangrijke consequenties.

PUB

Osteoporose brengt uw rug in gevaar

Osteoporose wordt gekenmerkt door een vermindering van de botmassa en een wijziging van de structuur van de botten, die poreuzer worden. De botten worden bijgevolg broos en breken...

Statistisch gezien, is er een verband tussen enerzijds breuken en anderzijds een verlies van zelfstandigheid en een hoger sterftecijfer. In geval van osteoporose, liggen de risico's voor de rug vrij hoog, in die mate zelfs dat kleiner worden omwille van wervelinzakkingen een van de duidelijkste symptomen is van de aandoening.

De breuken te wijten aan osteoporose die het meest voorkomen, zijn die van de wervels, ook al leiden deze breuken niet tot de ergste gevolgen. Dat droevig voorrecht is voorbehouden voor heupbreuken.

Zeer discrete breuken

In werkelijkheid is het zeer goed mogelijk om ten gevolge van osteoporose een wervelbreuk te hebben, zonder het zelfs te beseffen. Deze breuken worden inderdaad vaak veroorzaakt door alledaagse bewegingen: hiervoor zijn geen valpartijen of schokken nodig, die vaak geassocieerd worden met gebroken botten.

Bovendien gaan die breuken niet altijd gepaard met symptomen. Het enige signaal is soms wat rugpijn, maar omdat dit vaak voorkomt wanneer men ouder wordt, worden veel mensen door deze pijn niet verontrust. Wanneer een wervel gebroken is, is het zeer belangrijk om maatregelen te nemen tegen de osteoporose, aangezien alle botten aangetast zijn, ook al is slechts één wervel gebroken.

Bovendien kan één gebroken wervel het evenwicht van de volledige wervelkolom verstoren, wat dan weer leidt tot problemen met de houding.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 31/05/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 12/08/2013 - 18h07

"Diagnostic et traitement de l'ostéoporose" (Diagnose en behandeling van osteoporose), Zwitsers medisch forum. Belgian Bone Club.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Osteoporose: onderschatte gevolgen Geüpdatet op 15/03/2010 - 00h00

Osteoporose verhoogt het risico op breuken . Jammer genoeg zorgen die breuken dikwijls voor een vermindering op lange termijn van de levenskwaliteit en de zelfstandigheid van de persoon in kwestie. Deze botziekte diagnosticeren en behandelen is dus e...

Osteoporose: kunnen geneesmiddelen breuken voorkomen? Gepubliceerd op 17/09/2013 - 10h47

Osteoporose behandelen betekent op de eerste plaats 'strijden tegen het risico op breuken'. Daarom is het zeer belangrijk het verlies van botdensiteit te beperken door een aangepaste levensstijl aan te nemen en door eventueel een beroep te doen op me...

Meer artikels