PUBLICITÉ

Osteoporose: ook de mannen!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 26/10/2004 - 00h00
-A +A

Omdat 40% van de vrouwen wordt getroffen door osteoporose, wordt de 16% van de mannen die eraan lijden vaak vergeten. Dit aandeel, dat zeker niet verwaarloosbaar is, wordt gedeeltelijk verklaard door de vergrijzing van de mannelijke bevolking, maar ook door het bestaan van bevorderende risicofactoren en pathologieën.

PUB

Nee, osteoporose is niet alleen het lot van vrouwen. Ook mannen - ook al hebben ze minder aanleg voor de ziekte - vallen ten prooi aan breuken wegens osteoporose. Het klopt dat mannen dankzij hun lange prepuberteitsperiode meer botmassa kunnen verzamelen. Tijdens de veroudering later verloopt hun botverlies regelmatiger, in tegenstelling tot vrouwen die op het moment van de menopauze wegens een gebrek aan oestrogeen een piek in de demineralisering kennen. Maar met de stijging van de levensduur van de mannen zien we vandaag dat 20 tot 25% van de dijbeenbreuken zich voordoen bij mannen vanaf 70 jaar.

Dat is echter net als bij vrouwen geen ramp. De breuken kunnen worden voorkomen als de risicofactoren en de bevorderende pathologieën worden opgespoord. De inname van corticoïden is bijvoorbeeld een bevorderende factor. Alcoholisme is ook bepalend voor de broosheid van de botten. Zo ook leverinsufficiëntie, voedingstekorten, te weinig lichaamsbeweging, chronische nierinsufficiëntie, lange immobilisatie, roken, spijsverteringsaandoeningen enz.

Als deze factoren, pathologieën of een fractuur zich - zelfs in beperke mate - voordoen, moet een osteodensitometrie worden uitgevoerd om de diagnose te bevestigen en een aangepaste behandeling uit te werken. In de praktijk is naast de behandeling van de onderliggende ziekte bij personen die vatbaar zijn voor een tekort, met name oudere personen, een supplement van vitaminen en calcium aangewezen. En in geval van een breuk zal een behandeling met bisfosfonaat worden voorgeschreven.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 26/10/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Osteoporose bij mannen Geüpdatet op 15/04/2008 - 00h00

Mannen krijgen vaak niet de juiste of zelfs geen behandeling tegen osteoporose. Vanaf hun 70ste laten ze daarom best de broosheid van hun botten meten. Dat schrijven Australische artsen in het nieuwste nummer van The New England Journal of Medicine.

Vitamine D: goed tegen breuken en valpartijen Geüpdatet op 15/04/2003 - 00h00

Vitamine D biedt zeer interessante perspectieven als primaire preventie van osteoporose en de bijgaande complicaties. Een kuur met vitamine D is doeltreffend, gemakkelijk, goedkoop en zowel nuttig voor mannen als voor vrouwen. Deze vitamine heeft nie...

Meer artikels