PUBLICITÉ

Osteoporose: onderschatte gevolgen

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 15/03/2010 - 00h00
-A +A

Osteoporose verhoogt het risico op breuken. Jammer genoeg zorgen die breuken dikwijls voor een vermindering op lange termijn van de levenskwaliteit en de zelfstandigheid van de persoon in kwestie. Deze botziekte diagnosticeren en behandelen is dus essentieel om haar gevolgen voor de gezondheid zoveel mogelijk te beperken.

PUB

Osteoporose en het risico op breuken


Op dit ogenblik, treft osteoporose in België zowat 630.000 vrouwen. Bij deze vrouwen met verzwakte botten, kan een gewone, lichte valpartij thuis of op straat al tot breuken leiden. Naar schatting 70% van de vrouwen ouder dan 80 jaar zou getroffen zijn door osteoporose. Van deze groep zou 60% minstens eenmaal een breuk opgelopen hebben. De meest voorkomende breuken zijn heupfracturen, polsbreuken en wervelbreuken.

Osteoporose, rugpijn en inzakking van de rugwervels


Deze wervelbreuken, ook 'wervelinzakkingen' genoemd, zijn bij het grote publiek minder bekend, omdat ze minder spectaculair zijn. Toch bestaat het meest voorkomende gevolg van osteoporose uit wervelbreuken. Deze zorgen dikwijls voor hevige en chronische pijn ter hoogte van de rug. Wervelinzakkingen kunnen ook leiden tot vervorming van de wervelkolom, zodat in de hoogte tot 10 cm kan verloren gaan. Het is dus uiterst belangrijk zijn lengte in het oog te houden, aangezien een vermindering een symptoom kan zijn van een wervelinzakking.

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 15/03/2010 - 00h00 www.rhumatologie.asso.fr www.grio.org/grandpublic.php
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Osteoporose: kunnen geneesmiddelen breuken voorkomen? Gepubliceerd op 17/09/2013 - 10h47

Osteoporose behandelen betekent op de eerste plaats 'strijden tegen het risico op breuken'. Daarom is het zeer belangrijk het verlies van botdensiteit te beperken door een aangepaste levensstijl aan te nemen en door eventueel een beroep te doen op me...

Meer artikels