Osteoporose verhoogt het risico op breuken. Jammer genoeg zorgen die breuken dikwijls voor een vermindering op lange termijn van de levenskwaliteit en de zelfstandigheid van de persoon in kwestie. Deze botziekte diagnosticeren en behandelen is dus essentieel om haar gevolgen voor de gezondheid zoveel mogelijk te beperken.

Osteoporose en het risico op breuken
Op dit ogenblik, treft osteoporose in België zowat 630.000 vrouwen. Bij deze vrouwen met verzwakte botten, kan een gewone, lichte valpartij thuis of op straat al tot breuken leiden. Naar schatting 70% van de vrouwen ouder dan 80 jaar zou getroffen zijn door osteoporose. Van deze groep zou 60% minstens eenmaal een breuk opgelopen hebben. De meest voorkomende breuken zijn heupfracturen, polsbreuken en wervelbreuken.
Osteoporose, rugpijn en inzakking van de rugwervels
Deze wervelbreuken, ook 'wervelinzakkingen' genoemd, zijn bij het grote publiek minder bekend, omdat ze minder spectaculair zijn. Toch bestaat het meest voorkomende gevolg van osteoporose uit wervelbreuken. Deze zorgen dikwijls voor hevige en chronische pijn ter hoogte van de rug. Wervelinzakkingen kunnen ook leiden tot vervorming van de wervelkolom, zodat in de hoogte tot 10 cm kan verloren gaan. Het is dus uiterst belangrijk zijn lengte in het oog te houden, aangezien een vermindering een symptoom kan zijn van een wervelinzakking.