PUBLICITÉ

Osteoporose: kunnen geneesmiddelen breuken voorkomen?

Geüpdatet door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 17/09/2013 - 10h47
-A +A

Osteoporose behandelen betekent op de eerste plaats 'strijden tegen het risico op breuken'.

Daarom is het zeer belangrijk het verlies van botdensiteit te beperken door een aangepaste levensstijl aan te nemen en door eventueel een beroep te doen op medicatie.

Wordt de behandeling goed gevolgd, dan kunnen de geneesmiddelen de situatie stabiliseren en op lange termijn de botdensiteit zelfs verhogen.

PUB

Osteoporose: behandelingen om breuken te voorkomen

We mogen het niet vergeten: osteoporose is de belangrijkste oorzaak van breuken. Ongeveer de helft van de vrouwen zal vroeg of laat door deze ziekte getroffen worden. Toch is het mogelijk het verlies van botdensiteit te beperken om het risico te verlagen op een breuk of een wervelinzakking. Deze laatste is een oorzaak van invaliditeit en van verschillende complicaties.

Naast een aangepaste voeding en regelmatige fysieke activiteit, horen ook supplementen van calcium en vitamine D tot de preventieve maatregelen. Mensen met een groot verlies van botdensiteit krijgen meestal een specifiek geneesmiddel voorgeschreven. Deze geneesmiddelen worden in verschillende categorieën onderverdeeld: bisfosfonaten, selectieve oestrogeen receptor modulatoren (SERM's), strontiumranelaat, calcitonine, parathormoon…

Al deze behandelingen hebben tot doel de botdensiteit te verbeteren.

Meting van de ontwikkeling van de osteoporose

De afwezigheid van breuken en wervelinzakkingen (deze zijn zichtbaar wanneer de patiënt gemeten wordt en/of via radiografie) is het voornaamste bewijs van de doeltreffendheid van de behandeling.

Een osteodensitometrie, een onderzoek waarbij de botdensiteit gemeten wordt, geeft eveneens een duidelijk beeld van de ontwikkeling van de ziekte. Dit onderzoek gebeurt best om de twee jaar.

In de praktijk wordt meestal geen bloedonderzoek uitgevoerd (door het meten van de zogenaamde botmarkers) om de mate van botaanmaak en botafbraak te bepalen.

Initialement publié par Julie Luong, gezondheidsjournaliste le 16/09/2013 - 16h36 et mis à jour par Julie Luong, gezondheidsjournaliste le 17/09/2013 - 10h47
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Osteoporose: voorspelling van het risico op tien jaar Geüpdatet op 21/03/2006 - 00h00

Gemenopauzeerde vrouwen lopen een groot risico van osteoporose, m.a.w. een botbreekbaarheid die hen kwetsbaar maakt voor breuken. Osteodensitometrie is het onderzoek van de referentiediagnose, die blijkbaar zou kunnen voorspellen hoe het risico van o...

Osteoporose: ik ben kleiner geworden! Geüpdatet op 14/03/2006 - 00h00

Tijdens het verouderingsproces worden (vooral) vrouwen geconfronteerd met het risico van osteoporose. De botten die brozer worden, leiden vaak tot breuken en verzakkingen van de wervels die soms dramatische gevolgen kunnen hebben. De meting van de bo...

Meer artikels