PUBLICITÉ

Osteoporose: is er een link met onze gemoedstoestand?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 27/01/2015 - 09h39
-A +A

Uit een recente studie blijkt dat vrouwen die tevreden zijn met hun leven een grotere botdensiteit hebben dan vrouwen die neerslachtig rondlopen.

PUB

Wat is de link tussen osteoporose en onze gemoedstoestand?

Volgens een recente studie komt osteoporose (of een verminderde botdensiteit) minder voor bij vrouwen die tevreden in het leven staan. Aan de studie deden meer dan 2000 Finse vrouwen mee; de onderzoekers hebben hun botdensiteit gevolgd en hun tevredenheid over hun leven in kaart gebracht aan de hand van vier vragen.
Resultaat: over tien jaar was de gemiddelde botdensiteit gedaald; maar de daling was kleiner bij wie tevreden was met zichzelf. Vrouwen die in het ziekenhuis waren opgenomen voor een depressie hadden dan weer een groter botverlies.

Volgens de auteurs van de studie bewijst dit dat er gewerkt moet worden aan de gemoedstoestand van vrouwen, en niet alleen hun leefgewoonten, om osteoporose tegen te gaan.

Geen verband van oorzaak en gevolg tussen osteoporose en tevredenheid

De studie is zeker niet het bewijs dat wie ontevreden is met zijn leven automatisch een lagere botdensiteit zal hebben. Ze toont alleen aan dat deze twee kenmerken vaak bij dezelfde mensen opduiken. Maar andere studies hebben wel al aangetoond dat er een verband is tussen depressie en osteoporose.

Als u te weinig botmassa hebt, moet u om te beginnen alle bekende tips tegen osteoporose volgen. Hun effect is bewezen:

  • Regelmatige lichaamsbeweging.
  • Calciumrijke voeding.
  • Veel zon en indien nodig vitamine D-supplementen.
  • En eventueel medicatie die door uw arts wordt voorgeschreven.

Maar zorg dragen voor uw geestelijke gezondheid moet ook een van uw aandachtspunten zijn.  Wist u trouwens dat lichaamsbeweging niet alleen goed is tegen osteoporose helpt, maar ook tegen depressies en andere stemmingsstoornissen?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 27/01/2015 - 09h39

Rauma, Päivi et al., Psychosom Med. 2014 Nov-Dec;76(9):709-15. doi: 10.1097/PSY.0000000000000114.
Lee, CW et al., Mayo Clin Proc. 2015 Jan;90(1):63-70. doi: 10.1016/j.mayocp.2014.11.009.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Osteoporose: kunnen geneesmiddelen breuken voorkomen? Gepubliceerd op 17/09/2013 - 10h47

Osteoporose behandelen betekent op de eerste plaats 'strijden tegen het risico op breuken'. Daarom is het zeer belangrijk het verlies van botdensiteit te beperken door een aangepaste levensstijl aan te nemen en door eventueel een beroep te doen op me...

Osteoporose: voorspelling van het risico op tien jaar Geüpdatet op 21/03/2006 - 00h00

Gemenopauzeerde vrouwen lopen een groot risico van osteoporose, m.a.w. een botbreekbaarheid die hen kwetsbaar maakt voor breuken. Osteodensitometrie is het onderzoek van de referentiediagnose, die blijkbaar zou kunnen voorspellen hoe het risico van o...

De menopauze Geüpdatet op 14/10/2003 - 00h00

'The Lancet', één van de meest prestigieuze medische vakbladen, publiceerde onlangs de resultaten van een enquête bij één miljoen vrouwen. Daaruit blijkt dat hormoonsubstitutietherapie tijdens de menopauze de kans op borstkanker verhoogt, vooral als...

Osteoporose: ik ben kleiner geworden! Geüpdatet op 14/03/2006 - 00h00

Tijdens het verouderingsproces worden (vooral) vrouwen geconfronteerd met het risico van osteoporose. De botten die brozer worden, leiden vaak tot breuken en verzakkingen van de wervels die soms dramatische gevolgen kunnen hebben. De meting van de bo...

Meer artikels