PUBLICITÉ

Osteoporose: hoe valt het te voorkomen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 13/01/2009 - 00h00
-A +A

Osteoporose maakt de botten broos en werkt daardoor breuken en verstuikingen in de hand. Het fenomeen versnelt met de menopauze door de vermindering van de hormoonproductie. Het is dus van groot belang om vanaf die periode een aantal preventieve maatregelen in acht te nemen.

PUB

Regel nr. 1: neem zo veel mogelijk kalk in

Koop bij voorkeur melkproducten en andere producten die veel kalk bevatten, maar blijf toch voor een evenwichtige voeding zorgen.
Kalk is van cruciaal belang voor de beenderen, maar het moet samen met vitamine D worden ingenomen. Die bevordert immers de opname van kalk in het bloed.

Welke producten bevatten veel kalk?
Melkproducten: koeienmelk, geiten- en schapenmelk, harde kazen (emmentaler…) en zachte kazen (camembert…), al dan niet light.
Mineraalwater die veel kalk bevatten: Contrex®, Hépar®, Quezac®, Vittel®, San Pellegrino®, Salvetat®, Arvie®, Badoit®, enz.
Vis, schaal- en schelpdieren: zalm, sardientjes, knorhaan, schar, paling, garnalen, mosselen, oesters, steenmosselen, venusschelpen, kreukels, enz.
Oliehoudende producten: amandelen, hazelnoten, okkernoten, sesamzaadjes, amandelmelk…
Fruit en groenten: sinaasappelen, gedroogde vijgen, dadels, rozijnen, savooikool, broccoli, spinazie, gedroogde bonen, kekererwten, linzen…
Producten op basis van soja: tofu.

Let erop dat u niet te zout eet, want zout drijft uw kalk af bij het plassen.

Regel nr. 2: verbeter uw levenshygiëne

Stop volledig met roken, beperk het gebruik van alcohol en koffie.
Doe regelmatig aan sport, een activiteit die overeenkomt met minstens ongeveer 30 tot 45 minuten snel stappen.

Zijn alle sportactiviteiten gelijkwaardig?
Het allerbelangrijkste is dat u regelmatig beweegt. Maar de ideale sportactiviteiten om osteoporose tegen te gaan, zijn sporten waarbij het lichaam continu wordt belast. Dat wil zeggen activiteiten waarbij het lichaam zijn eigen gewicht moet dragen en waardoor het beendergestel met andere woorden weerstand moet bieden tegen bepaalde krachten. Goede sporten zijn dus stappen, joggen en activiteiten waarbij bijvoorbeeld gesprongen moet worden. Zwemmen of fietsen daarentegen zijn niet bepaald aangewezen, omdat ze het lichaam niet verplichten om zijn eigen gewicht te dragen. Wat niet wil zeggen dat het voor de rest geen volwaardige en nuttige sporten zijn.

Durf ook regelmatig uw lengte te meten. Een lichaam dat heel geleidelijk aan krimpt met de jaren, kan wijzen op osteoporose.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 13/01/2009 - 00h00 Persdossier Roche et GSK, 14 december 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Lente (niet gecontroleerd)

Jammer dat er niet gesproken wordt over silicium, dat is immers het mineraal waarmee ons lichaam calcium aanmaakt. Silicium zou veel belangrijker zijn in preventie naar osteoporose dan zuivelproducten.

Mensen vanaf 40 hebben silicium-tekorten. Silicium zit zo goed als niet in de gewone voeding. Daarom is een kwalitatief supplement aangewezen.

PUBLICITÉ
Lees ook
Osteoporose: wat moet ik eten? Geüpdatet op 27/03/2012 - 14h29

Osteoporose is een typische ouderdomsziekte, maar er kan preventief iets aan gedaan worden nog voor de veertig in zicht komt. Voeding en lichaamsbeweging zijn de pijlers van de preventie van osteoporose . Een gedetailleerd overzicht.

Ons botkapitaal: waarom hebben we eigenlijk vitamine D nodig? Geüpdatet op 02/11/2009 - 00h00

Het antwoord is simpel: voor ons beendergestel ! Als we ons leven lang sterke botten willen houden, moeten we absoluut vitamine D innemen. Zonder deze vitamine kan de kalk zich niet aan onze beenderen hechten. De tweede voorwaarde voor een sterk been...

Meer artikels