In de strijd tegen osteoporose en ter preventie van de aandoening, is een voeding die rijk genoeg is aan calcium zeer belangrijk. Helaas is niet iedereen liefhebber van melk, yoghurt of verse kaas… Wat moeten die mensen dan doen?

Hoeveel calcium moet u dagelijks eten om u te beschermen tegen osteoporose?
De behoefte aan calcium verschilt naargelang de leeftijd. Van 11 tot 18 jaar schommelt de aanbevolen dosis 1200 mg. Van 19 tot 65 jaar is dat 900 mg, maar eerder 1200 mg voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en vrouwen die een hormonale substitutietherapie volgen. Na 65 jaar is 1200 mg de aanbevolen dagelijkse dosis. Dit zijn in elk geval voor de aanvoer van calcium de aanbevolen dosissen om het risico op osteoporose zo laag mogelijk te houden.
Voor de aanvoer van calcium in de strijd tegen osteoporose, moet u zuivelproducten eten
Zuivelproducten zijn ongetwijfeld de voedingsmiddelen die het meeste calcium bevatten. Gekookte, harde kazen zoals Comté, Parmezaanse en Appenzeller kaas zijn de absolute kampioenen: 30 g kaas bevat 263 mg calcium. Eén portie yoghurt zorgt voor de aanvoer van 150 mg calcium, een glas melk of 30 g zachte kaas voor 120 mg. U begrijpt nu dus waarom de consumptie van 4 zuivelproducten per dag aanbevolen wordt door voedingsdeskundigen. Maar wat moet u doen als u allergisch bent voor de eiwitten van koemelk, als u last hebt van lactose-intolerantie of als u doodgewoon niet houdt van zuivelproducten?
Hoge Gezondheidsraad, rapport n°8309