PUBLICITÉ

Osteoporose: en als u nu eens zou stoppen met roken?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/02/2015 - 16h13
-A +A

Welke de leeftijd van een roker ook moge zijn, tabak is altijd slecht voor de botten. Hebt u last van osteoporose of loopt u risico op die aandoening, stop dan meteen met roken!

PUB

Osteoporose: veelvoorkomend en gevaarlijk

Vanaf de leeftijd van 50 jaar, treft osteoporose bijna de helft van de vrouwen en een niet te verwaarlozen minderheid mannen. Hoewel deze ziekte aanvankelijk met weinig symptomen gepaard gaat, toch verhoogt ze aanzienlijk het risico op breuken, waarvan de gevolgen zeer invaliderend zijn: verminderde mobiliteit, soms zelfs ook verminderde autonomie voor de oudste patiënten. In de strijd tegen osteoporose, zijn heel wat geneesmiddelen beschikbaar, alsook talrijke tips betreffende de levensstijl. Stoppen met roken behoort tot die raadgevingen…

 

De talrijke nadelen van tabak voor onze botten

Zoals u wellicht wel weet, is osteoporose een ziekte die onze botdensiteit aantast. Welnu, tabak is in menig opzicht zeer slecht voor onze botten. Hoewel tot nu toe geen enkele studie heeft kunnen aantonen dat tabak het risico op osteoporose doet toenemen, bestaan er heel wat studies die in die richting denken. Zo heeft een studie bewezen dat roken de botdensiteit bij vrouwen vóór de menopauze aantast. Er werd eveneens vastgesteld dat de botdensiteit meer afnam naarmate die vrouwen meer rookten.

De studie bracht ook aan het licht dat vrouwen die roken vroeger in de menopauze terechtkomen. En we weten dat de menopauze het risico op osteoporose aanzienlijk doet toenemen.

Tot slot is ook bekend dat rokers in het algemeen vaker met breuken geconfronteerd worden dan niet-rokers en dat ze meer tijd nodig hebben om van een breuk te herstellen.

Al deze gegevens vervangen uiteraard geen groot onderzoek, dat in staat zou zijn duidelijk en ondubbelzinnig aan te tonen dat rokers een verhoogd risico lopen op osteoporose. Ze zijn echter duidelijk genoeg om alle mensen die zich zorgen maken om hun osteoporose, aan te raden meteen te stoppen met roken! Op e-gezondheid zijn heel wat raadgevingen te vinden voor diegenen die afstand willen doen van de sigaret.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/02/2015 - 16h13

National Institute of Arthritis and musculoskeletal and skin disease, vie webmd

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Acht goede redenen om te stoppen met roken Gepubliceerd op 13/10/2015 - 15h11

Van rimpels tot longkanker, zonder een slechte adem en seksuele stoornissen te vergeten... Dat zijn enkele van de talrijke risico's die gepaard gaan met sigarettenrook . U vindt hieronder een weliswaar onvolledige lijst die uw motivatie kan versterke...

De sigaret of een erectie, aan u de keuze Geüpdatet op 29/04/2003 - 00h00

Algemeen lopen rokers tweemaal meer risico van erectiestoornissen dan niet-rokers. Dit risico is evenredig met het aantal sigaretten dat zij per dag roken. Voor rokers die lijden aan hypertensie wordt dat risico vermenigvuldigd met 27!

Meer artikels