PUBLICITÉ

Osteoporose: binnenkort opsporing door uw huisarts?

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 27/01/2002 - 00h00
-A +A

Er bestaan nu nieuwe toestellen waarmee osteoporose vroegtijdig kan worden opgespoord. Dat zou kunnen leiden tot een vroegere preventie en een betere follow-up.

PUB

Osteoporose is een zeer frequente aandoening die vooral bij vrouwen voorkomt. Osteoporose wordt gekenmerkt door decalcificatie (ontkalking of verlies van calcium) en een vermindering van de densiteit van de beenderen. Ongeveer één gemenopauzeerde vrouw op drie zal ooit het slachtoffer worden van een breuk ten gevolge van osteoporose. Die breuken zijn een belangrijke oorzaak van handicap en zelfs van mortaliteit. Maar door een verminderde botmineraaldensiteit (BMD) op te sporen nog voordat er symptomen optreden, zou men een preventieve behandeling kunnen geven en complicaties voorkomen.

Opsporing

De beste opsporing van osteoporose bestaat uit een meting van de BMD van de lumbale wervels en de heup. Het toestel dat daarvoor noodzakelijk is, is echter zeer duur en daardoor niet overal beschikbaar. Bovendien kan het onderzoek enkel worden uitgevoerd in een ziekenhuis, waardoor het niet geschikt is voor screening op grote schaal. Daarom wordt de BMD meestal gemeten bij vrouwen die reeds symptomen van de ziekte vertonen (fracturen of wervelindeukingen).In de Verenigde Staten werden minder dure draagbare toestellen ontwikkeld om de BMD van de ledematen (knieën, vingers of onderarmen) te meten. Met dergelijke toestellen kan men dus wel denken aan een systematische opsporing bij risicovrouwen, nog voordat de eerste symptomen optreden. Wel moest nog worden aangetoond dat osteoporose goed met die toestellen kan worden opgespoord.

Resultaten van de studie

In de Verenigde Staten werd een grote studie uitgevoerd bij 200.000 gemenopauzeerde vrouwen ouder dan 50 jaar zonder voorgeschiedenis van osteoporose. Het onderzoek met die nieuwe toestellen werd uitgevoerd door huisartsen. Zo werd aangetoond dat ongeveer de helft van de onderzochte vrouwen een verminderde BMD vertoonde en dat 7% reeds aan osteoporose leed, diagnose die voordien niet gekend was.Uit die resultaten blijkt dat de nieuwe toestellen geschikt zijn voor grootschalige opsporing van osteoporose.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 27/01/2002 - 00h00 Siris ES et al. Journal of American Medical Association (JAMA) 2001; 286: 2815-22
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Menopauze: de geheimen van de hormonale behandeling Geüpdatet op 27/06/2011 - 16h35

De menopauze is een scharnierpunt in het leven van elke vrouw. Ze markeert het einde van de vruchtbaarheid, gaat gepaard met een verhoogd risico op osteoporose en met soms erg hinderlijke symptomen zoals de fameuze opvliegers. Goede informatie is de...

Hormonale behandelingen in vraag Geüpdatet op 28/05/2007 - 00h00

Veel vrouwen doen in de menopauze een beroep op een hormonale substitutiebehandeling HST). Wat weet u over HTS en wat moet u weten? Weet u wat de voordelen en de nadelen van HST zijn? Doe de test!

HST in opspraak? Geüpdatet op 06/08/2002 - 00h00

De relatieve risico's van een hormonale substitutietherapie (HST) van de menopauze worden al jarenlang geminimaliseerd. Welnu, de resultaten van de HERS-studie, de vroegtijdige stopzetting van de Women's Health Initiative-studie en de sterke mediatis...

Meer artikels