PUBLICITÉ

Osteoporose bij mannen

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 15/04/2008 - 00h00
-A +A

Mannen krijgen vaak niet de juiste of zelfs geen behandeling tegen osteoporose. Vanaf hun 70ste laten ze daarom best de broosheid van hun botten meten. Dat schrijven Australische artsen in het nieuwste nummer van The New England Journal of Medicine.

PUB

Osteoporose is niet alleen een probleem voor vrouwen!

Osteoporose of botontkalking, het broos worden van de botten, wordt vaak met vrouwen geassocieerd. 1 op de 3 vrouwen krijgt immers na haar menopauze met osteoporose te maken. Toch lijden ook mannen aan osteoporose. De mannelijke helft van de wereldbevolking is goed voor 33 procent van de heupbreuken. Twintig procent van de mannen krijgt zelfs na een eerste ook een tweede heupbreuk. Nochtans krijgen de meeste mannen met osteoporose nog steeds geen goede behandeling.

Oorzaken en diagnose van osteoporose bij mannen

De drie belangrijkste oorzaken van osteoporose bij mannen zijn het gebruik van corticosteroïden (geneesmiddelen afgeleid van bijnierschorshormonen), overmatig alcoholgebruik en hypogonadisme, een onvoldoende functioneren van de geslachtsklieren. Ook een tekort aan vitamine D en een teveel van het vrouwelijke hormoon oestrogeen zijn potentiële boosdoeners. De diagnose van osteoporose gebeurt aan de hand van een botmeting. Ook een wervelindeuking, in acht op de tien gevallen pijnloos, kan op osteoporose wijzen.

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 15/04/2008 - 00h00 Peter R. Ebeling, Osteoporis in Men. The New England Journal of Medicine, 3 april 2008, vol 358, pp.1474-1482.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Osteoporose: ook de mannen! Geüpdatet op 26/10/2004 - 00h00

Omdat 40% van de vrouwen wordt getroffen door osteoporose, wordt de 16% van de mannen die eraan lijden vaak vergeten. Dit aandeel, dat zeker niet verwaarloosbaar is, wordt gedeeltelijk verklaard door de vergrijzing van de mannelijke bevolking, maar o...

Osteoporose: wat moet ik eten? Geüpdatet op 27/03/2012 - 14h29

Osteoporose is een typische ouderdomsziekte, maar er kan preventief iets aan gedaan worden nog voor de veertig in zicht komt. Voeding en lichaamsbeweging zijn de pijlers van de preventie van osteoporose . Een gedetailleerd overzicht.

Meer artikels