Osteopathie: een wapen tegen gewrichtspijnen?

Geüpdatet door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 08/10/2012 - 11h34
-A +A

PUB

Wat is osteopathie precies?

Osteopathie beschouwt gewrichtspijnen als de laatste fase in een aanpassingsproces van het lichaam.

Lokale pijnklachten hebben met andere woorden vaak hun oorsprong in een heel ander deel van het lichaam. Een voorbeeld: het komt vaker voor dat mensen die last hebben van colitis (spastische darmen), gewrichtspijnen krijgen omdat hun darmen – net als hun andere organen – op hun beendergestel drukken.

Een osteopaat bekijkt het lichaam als één geheel en volgt de keten van pijn tot bij het oorspronkelijke probleem. Dat kan bijvoorbeeld in de ingewanden liggen (buik of borst). Dat moet dan behandeld worden.

Osteopathie praktisch

De osteopathie ziet pijn dus als het gevolg van een verstoord evenwicht en probeert het evenwicht tussen de organen te herstellen. Bij gewrichtspijnen zal de osteopaat het getroffen gewricht niet rechtstreeks bewerken, maar wel de weefsels errond. Door die manipulatie 'op afstand' kunnen spanningen loskomen en zullen er minder acute ontstekingsfases optreden.

Meestal behaalt de osteopaat met die manuele aanpak goede resultaten na twee of drie sessies. Uit preventieve overwegingen komen daar het best nog twee of drie afspraken bovenop per jaar.

 

Initialement publié par Julie Luong, gezondheidsjournaliste le 08/10/2012 - 00h00 et mis à jour par Julie Luong, gezondheidsjournaliste le 08/10/2012 - 11h34

Bron: « Etat des lieux de l’ostéopathie et de la chiropraxie en Belgique », KCE, 2011,https://kce.fgov.be/sites/default/files/page_documents/kce_148b_osteopathie_et_chiropraxie_en_belgique.pdf

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB