PUBLICITÉ

Orthokeratologie corrigeert uw zicht terwijl u slaapt!

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/04/2015 - 10h48
-A +A

Sommige visuele stoornissen zijn te wijten aan een krommingsawijking van het hoornvlies. Ze kunnen gecorrigeerd worden door lenzen te dragen. Die behandeling heet orthokeratologie.

Omdat de vervorming die de lenzen teweegbrengen nog een poos nawerkt, hoeven de lenzen alleen ‘s nachts gedragen te worden en kan de bril overdag weggelaten worden. Het is de droom van veel bijziende mensen!

PUB

Orthokeratologie: alleen ‘s nachts lenzen dragen om overdag goed te zien

Orthokeratologie of orhto-k is geen nieuwe discipline. Ze bestaat al sinds de jaren 60. Maar de technologische vooruitgang van de voorbije jaren heeft nieuwe toepassingen opgeleverd. Zo is de meetapparatuur verbeterd en zijn er ook betere materialen (bio-compatibel, doorlaatbaar).

De patiënt draagt alleen ‘s nachts lenzen om de kromming van het hoornvlies aan te passen. Overdag kan hij volledig zonder correctie. De correctie van het hoornvlies die met de lenzen wordt bereikt, blijft na het uitnemen van de lenzen nog een poos doorwerken (het regressieve effect is heel langzaam en duurt makkelijk de hele dag). De patiënt kan daardoor een tijdje zonder lenzen en bril. De bedoeling is simpel: alleen ‘s nachts lenzen dragen om overdag goed te kunnen zien. Belangrijk om te weten: deze lenzen kunnen bij kinderen het verloop van de bijziendheid vertragen. Er wordt dan ook met ongeduld uitgekeken naar de resultaten van een nog lopende internationale studie over dit onderwerp. Orthokeratologische lenzen worden op maat gemaakt. De maat van het hoornvlies wordt genomen met een topograaf, een toestel dat het reliëf van het hoornvlies vastlegt. Bij het dragen drukken de lenzen lichtjes op het hoornvlies als het ooglid dicht is.

Wie komt in aanmerking voor orthokeratologie?

Deze techniek is bedoeld voor mensen met matige of lichte bijziendheid. De leeftijd speelt geen rol. Deze nachtlenzen corrigeren ook astigmatisme (onduidelijk zien door ongelijke breking van hoornvlies of lens).  De techniek kan dus interessant zijn voor mensen die bijziend zijn en overdag geen bril of lenzen willen of kunnen dragen, bijvoorbeeld door hun beroep. Ze kan ook nuttig zijn voor sporters zoals zwemmers (lenzen worden afgeraden in het zwembad), mensen met droge ogen die geen daglenzen verdragen, enz.

Initialement publié par Isabelle Eustache le 05/12/2014 - 13h03 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 08/04/2015 - 10h48

Contacguide, http://www.contaguide.com. Menicon, www.menicon.fr . Syndicat National des Ophtalmologistes de France (Snof), http://www.snof.org/encyclopedie/orthokeratologie-et-crt.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Contactlenzen: tips voor het onderhoud Gepubliceerd op 08/04/2015 - 10h45

Met soepele of harde contactlenzen zijn bijna alle afwijkingen van het gezichtsvermogen te corrigeren (bijziendheid, verziendheid, astigmatisme, ouderdomsverziendheid). Het onderhoud is van cruciaal belang om het dragen van contactlenzen - tenzij u d...

Meer artikels