PUBLICITÉ

Orthodontie: mijn kind heeft een te smal gehemelte…

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 31/12/2012 - 11h20
-A +A

Zuigt uw kind op zijn duim en heeft het volgens uw tandarts een te smal gehemelte?

Dat is goed mogelijk, want duimzuigen of een fopspeen is een belangrijke oorzaak van een te smal gehemelte.

Wat zijn de andere oorzaken en wat zijn de gevolgen van een te smal gehemelte?

Wat zijn de remedies en vanaf welke leeftijd moet er worden ingegrepen? 

PUB

Waarom heeft iemand een smal gehemelte?

Een smal gehemelte betekent anatomisch dat het kaakbeen niet breed genoeg is. Daardoor is de welving lang en smal.

Deze situatie is vaak het gevolg van duimzuigen of zuigen op de fopspeen, een gewoonte die een vervorming van het gehemelte en dat uitholt.

Ook een verkeerde ademhaling kan aan de basis liggen van een te smal gehemelte. Als een kind alleen door de mond ademt, zal zijn bovenkaakbeen namelijk vernauwen en dus smaller en langer worden. 

Duimzuigen of zuigen op de fopspeen bevordert net de ademhaling door de mond, waardoor het risico op een smal gehemelte nog vergroot. En als een kind het duimzuigen of de fopspeen achterwege laat, is de kans groot dat het de gewoonte om door de mond te ademen blijft behouden.

 

Wat zijn de gevolgen van een smal gehemelte?

  • Te weinig plaats voor de tanden.
  • NKO-problemen.
    Bij kinderen die door de mond ademen komen NKO-infecties vaker voor, omdat de lucht niet meer door de neus passeert en er dus geen natuurlijke barrière meer is.
    Al snel ontstaat zo een vicieuze cirkel, want NKO-problemen stimuleren de ademhaling door de mond.
  • Slaapapneu.
    Mensen met een smal gehemelte hebben meer last van slaapapneu. Slaapapneu betekent dat de ademhaling ’s nachts herhaaldelijk stokt waardoor de slaapkwaliteit wordt aangetast.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 31/12/2012 - 11h20

14e Journées de l’orthodontie, Fédération française d’orthodontie (FFO), www.orthodontie-FFO.org, et Syndicat des spécialistes français en orthopédie dento-faciale (SSFODT), 4-7 november 2011.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Duimpje of fopspeen: wat is de beste keuze? Gepubliceerd op 02/07/2012 - 17h09

Zuigen is een geruststellende reflex die baby’s kalmeert en ze helpt inslapen. Laat uw baby dus zuigen als hij dat nodig heeft. Bij al wat oudere baby’s kan zuigen op de duim of de fopspeen wel vervorming van de stand van de tanden veroorzaken. Wat i...

Duimzuigen: hoe maak je er een einde aan? Gepubliceerd op 13/12/2011 - 10h49

Als een kind de leeftijd van drie jaar bereikt, dan is het wenselijk dat het niet langer duim zuigt . De gewoonte is aanvankelijk natuurlijk, maar na de drie eerste levensjaren kan het aanleiding geven tot permanente misvormingen. Wat kan men doen om...

Slaapapneu: ook bij kinderen! Geüpdatet op 21/12/2016 - 09h41

Een kind dat elke nacht snurkt , is niet normaal. De kans bestaat dat het dan lijdt aan het slaapapneusyndroom . Dat kan negatieve gevolgen hebben voor zijn ontwikkeling. Dr. Madiha Ellaffi is pneumoloog en allergoloog in Albi (in Frankrijk) en gespe...

Fopspenen: voor of tegen? Geüpdatet op 02/12/2003 - 00h00

Fopspenen worden vaak bekritiseerd. Ten onrechte, want ze kunnen een echte troost zijn voor baby's. Zuigen is immers aangeboren gedrag dat baby's spontaan toepassen om zich op hun gemak te voelen en hun emoties te beheersen. Het is essentieel om die...

Meer artikels