PUBLICITÉ

Orgaandonatie: steeds meer nodig, steeds meer donoren

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/12/2009 - 00h00
-A +A

Van onze eigen dood een gebaar van solidariteit maken... Orgaandonatie maakt dat inderdaad mogelijk. Een stap die meer en meer mensen willen zetten naarmate de taboes vervagen.

PUB

Meer dan 100 000 orgaandonoren in België


Beldonor, de organisatie die orgaandonatie in België promoot, heeft het onlangs aangekondigd: ons land telt nu meer dan 100 000 orgaandonoren. Een hele evolutie vergeleken met de 33 000 donoren die in 2005 geregistreerd waren. We stellen ook een lichte daling vast van het aantal mensen dat uitdrukkelijk verklaarde geen organen te willen afstaan. Het zijn er nu 188 000, tegen 193 000 in 2005. De taboes over het thema van de orgaandonatie lijken aan kracht te verliezen. Laten we herhalen dat de huidige Belgische wetgeving toelaat om organen weg te nemen bij elke persoon, die tijdens zijn leven niet uitdrukkelijk verklaard heeft zich daartegen te verzetten. De familie van de overledene kan zich echter verzetten tegen het wegnemen van organen. Daarom is het belangrijk dat men zich in het register kan inschrijven als men bereid is om na zijn overlijden zijn organen voor donatie af te staan. Hierdoor vermijdt men bovendien dat de familie, die al in rouw is, voor een zeer pijnlijk dilemma komt te staan.

Orgaandonatie: nog steeds lange wachtlijsten


Ondanks de gunstige evolutie blijven de wachtlijsten voor sommige organen vrij lang. Op dit ogenblik wachten in België 1.229 mensen op het orgaan dat hen kan redden van een ongeneeslijke ziekte. Er is vooral een tekort aan nieren, gevolgd door levers, longen, harten en alvleesklieren. In België zorgt de organisatie Eurotransplant voor de coördinatie van de orgaandonatie. Ze overkoepelt de transplantatiecentra van zeven landen (Duistland, Oostenrijk, België, Kroatië, Luxemburg, Nederland en Slovenië) en zorgt ervoor dat elk beschikbaar orgaan terechtkomt bij de meest geschikte persoon.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/12/2009 - 00h00 Perscommuniqué van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Organen schenken = leven schenken Geüpdatet op 16/03/2004 - 00h00

Orgaan- en weefseltransplantaties kunnen het leven redden of de levenskwaliteit verhogen van tal van patiënten met ernstige aandoeningen. In België geldt op dat vlak het principe "zwijgen is toestemmen".

Het aantal orgaandonoren stijgt in België! Geüpdatet op 05/02/2008 - 00h00

Gelukkig maar… Er worden meer en meer initiatieven genomen, de gedachte om zijn organen af te staan wordt beter en beter aanvaard en de wachtlijsten voor transplantaties worden stilaan korter! Een positieve tendens die zeker aangemoedigd moet worden....

Wat weet u over orgaandonatie? Gepubliceerd op 18/08/2014 - 12h14

Het afstaan van organen is een genereus gebaar. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? Wat gebeurt er met de organen? Weet u alles wat u over dit onderwerp moet weten? Vraag en antwoord over orgaandonatie.

Ik heb beenmerg gegeven, waarom u niet? Geüpdatet op 22/03/2017 - 10h36

Ik heb me ingeschreven in het register in een ietwat aparte context en ik ben opgeroepen om beenmerg te doneren . De kans dat zoiets gebeurt, is normaal vrij klein zijn. Vandaag wil ik hierover getuigen om komaf te maken met de foute voorstellingen d...

Meer artikels