PUBLICITÉ

Orgaandonatie: maak uw standpunt duidelijk!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 16/06/2008 - 00h00
-A +A

Of u nu donor wilt worden of niet, in elk geval is het noodzakelijk om uw naasten op de hoogte te brengen van uw keuze. In te veel gevallen worden organen niet weggenomen door een tekort aan informatie over de wil van de overledene. En dat terwijl elk jaar tientallen Belgen overlijden door een tekort aan organen voor transplantatie.

PUB

1) Alleen gezonde mensen kunnen organen afstaan. Waar of niet?

Niet waar.
Er is geen enkele contra-indicatie. Of men nu jong is of niet, ziek of gezond, iedereen kan orgaandonor worden. Het enige waar rekening mee gehouden wordt bij het al dan niet wegnemen van organen, is de kwaliteit van de organen. Die kwaliteit wordt geëvalueerd door artsen..

2) Er worden vier organen weggenomen: nieren, lever, hart en pancreas.

Niet waar.
De nier is het orgaan dat het vaakst getransplanteerd wordt, daarna volgen de lever, de longen, het hart de pancreas en delen van het darmstelsel. Maar ook weefsels komen in aanmerking voor transplantatie: hoornvlies, botten, slagaders, aders, hartkleppen, enz.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 16/06/2008 - 00h00 www.beldonor.be
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Organen schenken = leven schenken Geüpdatet op 16/03/2004 - 00h00

Orgaan- en weefseltransplantaties kunnen het leven redden of de levenskwaliteit verhogen van tal van patiënten met ernstige aandoeningen. In België geldt op dat vlak het principe "zwijgen is toestemmen".

Het aantal orgaandonoren stijgt in België! Geüpdatet op 05/02/2008 - 00h00

Gelukkig maar… Er worden meer en meer initiatieven genomen, de gedachte om zijn organen af te staan wordt beter en beter aanvaard en de wachtlijsten voor transplantaties worden stilaan korter! Een positieve tendens die zeker aangemoedigd moet worden....

Wat weet u over orgaandonatie? Gepubliceerd op 18/08/2014 - 12h14

Het afstaan van organen is een genereus gebaar. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? Wat gebeurt er met de organen? Weet u alles wat u over dit onderwerp moet weten? Vraag en antwoord over orgaandonatie.

Meer artikels