Of u nu donor wilt worden of niet, in elk geval is het noodzakelijk om uw naasten op de hoogte te brengen van uw keuze. In te veel gevallen worden organen niet weggenomen door een tekort aan informatie over de wil van de overledene. En dat terwijl elk jaar tientallen Belgen overlijden door een tekort aan organen voor transplantatie.

- 1) Alleen gezonde mensen kunnen organen afstaan. Waar of niet?
- 2) Er worden vier organen weggenomen: nieren, lever, hart en pancreas.
- 3) Ik wil mijn organen niet afstaan na mijn dood. Om er zeker van te zijn dat alles naar wens verloopt, volstaat het dat ik geen donorkaart bij me heb.
- 4) Het wegnemen van organen is in veel gevallen onmogelijk. Dat is de reden waarom er een tekort is aan organen voor transplantatie.
- 5) Als er organen weggenomen worden voor transplantatie kan de familie van de overledene geen begrafenis plannen.
- 6) De donor moet weten wie de 'ontvanger' is en omgekeerd.
- 7) Ik durf er niet over te praten met mijn ouders, maar het volstaat dat mijn vrienden op de hoogte zijn van mijn standpunt.
- 8) Men kan ook organen wegnemen bij een levende donor.
- 9) Men kan alleen organen wegnemen bij mensen die in het ziekenhuis overlijden.
1) Alleen gezonde mensen kunnen organen afstaan. Waar of niet?
Niet waar.
Er is geen enkele contra-indicatie. Of men nu jong is of niet, ziek of gezond, iedereen kan orgaandonor worden. Het enige waar rekening mee gehouden wordt bij het al dan niet wegnemen van organen, is de kwaliteit van de organen. Die kwaliteit wordt geëvalueerd door artsen..
2) Er worden vier organen weggenomen: nieren, lever, hart en pancreas.
Niet waar.
De nier is het orgaan dat het vaakst getransplanteerd wordt, daarna volgen de lever, de longen, het hart de pancreas en delen van het darmstelsel. Maar ook weefsels komen in aanmerking voor transplantatie: hoornvlies, botten, slagaders, aders, hartkleppen, enz.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- Volgende pagina