PUBLICITÉ

Orale seks en het risico op infecties: het gevaar beperkt zich niet tot aids

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, arts-seksuologe op 21/06/2010 - 00h00
-A +A

Wie aan orale seks doet, ... stelt zich bloot aan seksueel overdraagbare aandoeningen, waaronder het hiv-virus. Men heeft het vaak over aids, de op dit ogenblik ernstigste soa, maar er zijn nog andere seksueel overdraagbare aandoeningen die eveneens voor problemen zorgen.

PUB

Orale seks is niet zonder gevaar op gebied van soa's


Om een soa over te dragen, moet de ziekteverwekker door de drager van het virus of de bacterie doorgegeven worden aan een seksuele partner. Welnu, deze besmettelijke stoffen, meestal virussen of bacteriën, zijn aanwezig in de seksuele vloeistoffen, zoals sperma, de pre-ejaculatoire vloeistof of het vaginale vocht. Daarbij zijn de slijmvliezen van de potentiële ontvanger ontvankelijk voor die virussen of bacteriën, ongeacht of het gaat om vaginaal, anaal of in dit geval mondslijmvlies. Orale seks creëert dus een situatie waarin virussen en bacteriën kunnen overgedragen worden op seksuele partners.

Welke soa's zijn overdraagbaar via orale seks?


  • Syfilis, de oude ziekte die tegenwoordig goed te behandelen is, kan overgedragen worden door fellatio of cunnilingus (het oraal bevredigen van de vrouw). De aandoening wordt behandeld met antibiotica, maar uiteraard moet ze eerst gediagnosticeerd worden. Het letsel verschijnt ongeveer drie weken na de orale seks op een lip of op de tong en is pijnloos. Het bestaat meestal uit één of meerdere zweren.

  • Herpes genitalis kan overgedragen worden op de mond, ook buiten de opstootperiodes, en mondherpes kan overgedragen worden op de genitaliën. Men ziet dan een heleboel koortsblaasjes verschijnen die met vocht gevuld zijn. Die blaasjes worden geassocieerd met een zeer onaangenaam branderig gevoel. Het probleem is dat de opstoten steeds kunnen terugkeren, aangezien het zogoed als onmogelijk is het virus uit te roeien.

  • Blennoragie of gonorroe kan een infectie in de keel veroorzaken.

  • Sommige vormen van het papillomavirus, dat aan de basis ligt van condylomata, genitale wratten of baarmoederhalskanker, kunnen de mondholte besmetten. Ze verhogen in dat geval het risico op keelkanker.

  • Ook hepatitis B kan overgedragen worden via orale seks. Daarna is de ziekte algemeen, zoals elke hepatitis B. Dit betekent ook dat er in de mond geen bijzondere symptomen te zien zijn.

  • Ook een chlamydia-infectie kan overgedragen worden door fellatio, zelden door cunnilingus.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, arts-seksuologe op 21/06/2010 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
beukertje

Hallo
Ik ben een gast van 18 jaar.
4 dagen geleden, exact op 1 januari, zijn we met vrienden naar Sint-Truiden gegaan om seks te hebben met 1 van de raamprostituees.
Alles ging veilig en de dame was zeer proper.
Tot dat ik op het einde op het domme idee kwam om haar te beffen. Na een tiental seconden kwam ik tot het besef dat dit onveilig was.
Ik heb een slecht gevoel dat ik een SOA heb opgelopen.
Bestaat de kans op een SOA ? En wanneer kan ik dit laten testen?
Ik heb echt heel veel schrik, naar de huisarts durf ik niet gaan omdat zij mijn ouders goed kent.
Wat kan ik het best doen ? Help me aub.

adminsante

Goeiedag,

Neem eens contact op met Sensoa: http://www.allesoverseks.be/cms/persoonlijke-vraag/index.aspx
Zij kunnen je zeker raad geven waar je verder discreet terecht kunt in je regio.

Je vind ook veel links met nuttige info over (on)veilige seks op http://www.sensoa.be/

PUBLICITÉ
Lees ook
Soa of soi: juist of onjuist? Gepubliceerd op 01/12/2014 - 17h27

Er bestaan veel seksueel overdraagbare ziektes (SOA). De enige manier om infectie en overdracht te voorkomen, is het gebruik van een condoom. Wat weet u precies over SOA?

Orale seks en het papillomavirus Geüpdatet op 19/04/2010 - 00h00

Ook orale seks kan seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) doorgeven. Het is bekend dat papillomavirussen seksueel overdraagbaar zijn en letsels aan de baarmoederhals en soms zelfs kanker kunnen veroorzaken. Er bestaan wel twee vaccins die bescherm...

SOA: bent u echt goed op de hoogte? Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h34

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) komen vrij veel voor. De gevolgen kunnen heel ernstig en soms zelfs dramatisch zijn. Gelukkig kunnen we ons ertegen beschermen en bestaan er doeltreffende behandelingen. Waarom weten de Belgen er dan zo weini...

Hepatitis B: zich in alle veiligheid laten vaccineren Geüpdatet op 04/07/2006 - 00h00

Hepatitis B wordt overgedragen via seksuele betrekkingen, speeksel en bloed. Vaccinatie wordt aangeraden en is zelfs aangewezen wegens het langetermijnrisico van cirrose of leverkanker na een besmetting met hepatitis B . Een vaccin dat onterecht al v...

Meer artikels