PUBLICITÉ

Orale seks en het papillomavirus

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 19/04/2010 - 00h00
-A +A

Ook orale seks kan seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) doorgeven. Het is bekend dat papillomavirussen seksueel overdraagbaar zijn en letsels aan de baarmoederhals en soms zelfs kanker kunnen veroorzaken. Er bestaan wel twee vaccins die bescherming bieden tegen bepaalde stammen van deze virussen.

PUB

Orale seks draagt papillomavirus over


Als een man drager is van het papillomavirus, kan zijn (mannelijke of vrouwelijke) partner door fellatio met deze papillomavirussen besmet raken. Ook cunnilingus (het oraal bevredigen van de vrouw) kan de papillomavirussen overdragen. De aanwezigheid van het papillomavirus is niet altijd op de geslachtsdelen te zien, al kunnen sommige stammen in deze zones wel condylomen of genitale wratten veroorzaken.

De mond en de keel kunnen besmet raken met het papillomavirus


Als iemand orale seks heeft met een andere persoon die besmet is met het papillomavirus, kunnen deze virussen zich in de mond of keel nestelen. Soms worden er wratten in de mond of de keel vastgesteld, al is dat veel zeldzamer dan wratten in de geslachtszone. Maar niet alle types van het papillomavirus brengen dit soort condylomen voort.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 19/04/2010 - 00h00 Case-Control Study of Human Papillomavirus and Oropharyngeal Cancer Gypsyamber D'Souza et col. New England Journal of Medicine (Vol 356, p 1944).
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
vluggejaapie

leuk dat de inenting wel bestaat voor vrouwen maar mannen kunnen de pleuris krijgen .. en bedankt

PUBLICITÉ
Lees ook
Orale seks en keelkanker Geüpdatet op 09/09/2009 - 00h00

Het humaan papillomavirus (HPV) is een virus dat verantwoordelijk is voor baarmoederhalskanker bij vrouwen. Maar het virus dat seksueel overdraagbaar is, kan ook verantwoordelijk zijn voor neus-, keel, of oorkanker, zo blijkt nu.

Papillomavirus: vragen en antwoorden Gepubliceerd op 25/08/2015 - 11h26

Wat moet je weten over baarmoederhalskanker en het papillomavirus ? Hoe groot is het risico op besmetting? Hoe kan je je beschermen en hoe kan het virus opgespoord worden? Hoe ziet de behandeling van precancereuze letsels er uit?

Meer artikels