PUBLICITÉ

Opvliegers verjagen: de zachte methode

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 20/01/2016 - 10h11
-A +A

De hormonale substitutietherapie (HST) is de behandeling die het vaakst aangeraden wordt om komaf te maken met opvliegers. Maar als die opvliegers eerder gematigd zijn en het dagelijks leven niet bemoeilijken, dan volstaat een zachtere aanpak om ze verdraaglijk te maken.

PUB

Menopauze en opvliegers

Medici zijn duidelijk: de hormonale substitutietherapie van de menopauze (HST) is aanbevolen voor vrouwen die met aanzienlijke symptomen kampen. De overgang is een term die wijst op een geheel van symptomen die optreden bij de menopauze: opvliegers (die ook vapeurs genoemd worden), een droge vagina, prikkelbaarheid, slaapstoornissen, enz.
Maar voor vrouwen bij wie de opvliegers niet heel erg uitgesproken zijn en het dagelijkse leven niet bemoeilijken, kan een minder ingrijpende aanpak volstaan om beterschap te bieden. In dat geval is HST overbodig.

Opvliegers treden vaak plots op om relatief snel weer te verdwijnen, maar soms kunnen ze ook langer duren dan een half uur. Ze zijn het gevolg van een dilatatie van de bloedvaten die aan het huidoppervlak zitten en het resultaat is een gevoel van warmte ter hoogte van het gelaat, de hals en de borst. Ook gelokaliseerde roodheid kan optreden, net zoals transpiratie en soms ook rillingen.
Ingrijpen kan op twee niveaus: het optreden van de opvliegers voorkomen of de intensiteit en de duur ervan beperken.

Praktische tips tegen opvliegers

Het belang van kleren

Geef de voorkeur aan kleren in natuurlijke stoffen en laat synthetische vezels achterwege omdat ze verhinderen dat de huid kan ademen zoals het hoort. Ze versterken het warmtegevoel en zo ook de transpiratie. Draag loszittende kledij en kies voor verschillende laagjes zodat u kunt 'ingrijpen' als u het te warm krijgt (bijvoorbeeld: T-shirt, trui en vest in plaats van één dikke trui).

Het belang van de slaapkamer

Het mag in de slaapkamer liefst nooit warmer zijn dan 19°c.
Net zoals bij kleren, geeft u best de voorkeur aan verschillende laagjes (bijvoorbeeld een laken en een donsdeken zodat u het beddengoed snel en makkelijk kunt aanpassen). En ook in de slaapkamer zijn synthetische stoffen uit den boze.

Het belang van een fris gevoel

Als u een opvlieger krijgt, moet u meteen aan verfrissing denken: koud water op uw gelaat, een frisse douche, een koud drankje, een waterverstuiver, vochtige doekjes, een waaier, enz.

Het belang van voeding

Eet liever geen gerechten waarvan het bekend is dat ze een warmtegevoel opwekken zoals bijvoorbeeld raclette.
Vermijdt kruiden, zware en overvloedige maaltijden en alcohol.

Het belang van ontspanning en ademhaling

Ademhalingsoefeningen zorgen voor minder stress en stress is een factor die opvliegers kan uitlokken. Ontspanning en technieken zoals yoga kunnen helpen bij de lichaamscontrole.

Het belang van planten en voedingssupplementen

Er zijn heel wat planten en voedingssupplementen die beweren dat ze een remmend effect hebben op het optreden van min of meer uitgesproken opvliegers. Ze kunnen een hulpmiddel zijn, op voorwaarde dat ze zorgvuldig uitgekozen worden. Wees voorzichtig en vraag raad aan uw huisarts, uw gynaecoloog of uw apotheker. Lees ook de bijsluiter en respecteer de aanbevelingen wat de dosis betreft. Kijk ook uit met het 'mengen' van producten.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 11/12/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 20/01/2016 - 10h11
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Menopauze: de geheimen van de hormonale behandeling Geüpdatet op 27/06/2011 - 16h35

De menopauze is een scharnierpunt in het leven van elke vrouw. Ze markeert het einde van de vruchtbaarheid, gaat gepaard met een verhoogd risico op osteoporose en met soms erg hinderlijke symptomen zoals de fameuze opvliegers. Goede informatie is de...

Hormonale behandelingen in vraag Geüpdatet op 28/05/2007 - 00h00

Veel vrouwen doen in de menopauze een beroep op een hormonale substitutiebehandeling HST). Wat weet u over HTS en wat moet u weten? Weet u wat de voordelen en de nadelen van HST zijn? Doe de test!

Menopauze: tibolon, een aparte aanpak Geüpdatet op 19/06/2007 - 00h00

Tibolon is een geneesmiddel dat aangewezen is voor de behandeling van de menopauze. Het verschilt duidelijk van de hormonale substitutietherapie van de menopauze (HST) en is door zijn aparte eigenschappen een alternatief in de bestrijding van overgan...

Meer artikels