PUBLICITÉ

Opsporing van nierziekten

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 07/10/2008 - 00h00
-A +A

Omdat nierziekten vaak onopgemerkt blijven, en omdat de nieren vitale organen zijn, moeten nierziekten vroegtijdig worden opgespoord. Nog al te vaak worden nierziekten pas gediagnosticeerd in een stadium dicht bij nierinsufficiëntie die een zware behandeling met nierdialyse vergt.

PUB

Waarom is het zo belangrijk om nierziekten op te sporen?

Nierziekten zijn 'stille' aandoeningen, gedurende lange tijd zijn ze aanwezig zonder enig symptoom. Daardoor worden ze vaak pas vastgesteld in een vergevorderd stadium van nierinsufficiëntie die dan een spoedbehandeling vergt door middel van dialyse of een niertransplantatie. Als nierziekten vroegtijdig worden opgespoord is een dergelijke zware behandeling vaak niet nodig en kan men de ziekte afremmen.

Nierziekten komen vaak voor: ongeveer één persoon op twintig krijgt er vroeg of laat mee te kampen. Iedereen kan een nierziekte ontwikkelen op elke leeftijd, zelfs al zijn er mensen die een hoger risico lopen dan anderen (zie hieronder).
Nierziekten kunnen veroorzaakt worden door streptokokkeninfecties. Maar de aandoeningen die de bloedvaten aantasten, kunnen mogelijk ook de nieren schaden. Dat is het geval voor arteriële hypertensie en diabetes.

Hoe een nierziekte op het spoor komen?

1) Onderzoek van de urine met een eenvoudige striptest.
2) Bloedonderzoek.
3) Regelmatige meting van de arteriële bloeddruk.
Des te meer reden om deze drie methoden toe te passen bij personen die een verhoogd risico hebben voor het ontwikkelen van een nierziekte:
- diabetici en personen met arteriële hypertensie,
- 60-plussers,
- in het geval van familiale antecedenten van een erfelijke nierziekte,
- personen die lange tijd een geneesmiddelen hebben ingenomen die potentieel toxisch zijn voor de nieren zoals ontstekingsremmers.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 07/10/2008 - 00h00 Persdossier van de Franse Fédération nationale d'aide aux insuffisants rénaux, oktober 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ