PUBLICITÉ

Opsporing van borstkanker: mammografie is een doeltreffende screeningtechniek

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 08/04/2002 - 00h00
-A +A

Na de controversen over het nut van systematische opsporing van borstkanker zijn Zweedse onderzoekers erin geslaagd de doeltreffendheid ervan definitief te bewijzen. Volgens hen vermindert een screeningmammografie om de twee jaar bij vrouwen ouder dan 50 jaar de mortaliteit door borstkanker met 21%. Wel moeten de vrouwen gedurende lange tijd worden gevolgd.

PUB

Er is veel discussie geweest over het nut van de systematische opsporing van borstkanker bij vrouwen ouder dan 50 jaar. Deense onderzoekers hadden immers tweemaal, nl. in 2000 en 2001, weerlegd dat een screeningmammografie de overleving zou verbeteren. Aan die polemiek is nu een einde gekomen

Meer dan één vrouw op vijf

De Zweedse onderzoekers voerden een studie uit bij bijna 250 vrouwen gedurende meer dan 15 jaar. De studie bevestigt dat systematische massascreening op borstkanker door middel van een mammografie doeltreffend is. Volgens Nyström en medewerkers is de mortaliteit door borstkanker bij vrouwen die zich laten onderzoeken, 21% lager. Het effect is niet even groot in alle leeftijdsgroepen: vrouwen van 60 tot 69 jaar vinden er het meest baat bij. Het effect is minder uitgesproken bij vrouwen van 50 tot 54 jaar.Het effect van de screening op de mortaliteit door borstkanker begint zich te manifesteren na 4 jaar en houdt tot 10 jaar aan.

Wereldwijd ontwikkelen jaarlijks 1 miljoen vrouwen borstkanker. Deze resultaten moeten vrouwen van 50 tot 69 jaar er dus toe aanzetten om de 2 jaar een mammografie te laten uitvoeren en dat op lange termijn.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 08/04/2002 - 00h00 Nyström, Lancet 2002 ; 359: 909-919.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ