PUBLICITÉ

Opsporing van borstkanker: duurder!

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 03/02/2002 - 00h00
-A +A

In België wordt een efficiënte campagne gevoerd om borstkanker op te sporen, maar Europa verleent een octrooi voor de vatbaarheidsgenen voor borstkanker. Het rechtstreekse gevolg daarvan is dat opsporingstests die een beroep doen op deze genen, voor de patiënten onbetaalbaar worden.

PUB

Vrouwen met het BRCA-gen lopen meer kans om borstkanker te ontwikkelen dan andere. Het gaat hier om 5% van het totaal aantal borstkankers in ons land. Vorig jaar heeft het Europees Bureau voor Octrooirecht drie patenten toegekend op het eerste gen, BRCA1, en het Bureau heeft ook een vierde vraag gekregen voor het tweede gen, BRCA2. De firma die de eerste drie patenten heeft verworven, produceert de opsporingstests en verplicht alle instellingen die dergelijke tests willen gebruiken, hun monsters naar de Verenigde Staten te sturen.

Buitensporige prijs!

Voor een onderzoek dat de patiënten 9 euro en het RIZIV 236 euro kost, zou het bedrijf ongeveer 3.000 euro aanrekenen.Gelukkig zijn we zover nog niet, maar het is toch 5 voor 12 en de verschillende Ministers voor Volksgezondheid van België hebben zich heftig verzet tegen dergelijke praktijken. Ook de Belgische centra voor humane genetica verzetten zich daartegen en hebben net als vele andere centra in Europa klacht ingediend bij het Europese Bureau voor Octrooien. Het laatste woord is nog niet gezegd, maar we zullen in de toekomst zeer waakzaam moeten blijven.Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 03/02/2002 - 00h00 Persmededeling van de Volksgezondheid 18/01/2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Genetische screening op het risico van borstkanker Geüpdatet op 20/08/2002 - 00h00

Het is nu mogelijk vrouwen die een hoog risico lopen om borstkanker te krijgen, genetisch te screenen. Tot wie richt de screening zich en hoe wordt daarbij te werk gegaan? We stellen de vraag aan Dr. Marc Espié, oncoloog (of kankerspecialist), docent...

Een paspoort voor diabetespatiënten... Geüpdatet op 14/03/2003 - 00h00

Sinds begin maart bestaat er een paspoort voor mensen met type 2 diabetes. Het paspoort dient niet om deze patiënten te inventariseren, maar wil hen toegang geven tot een groter aantal gezondheidszorgen, waarvoor ze minder moeten betalen.

Meer artikels