Opsporen van huidkanker... via de geur

Gepubliceerd door Aurélie Bastin, gezondheidsjournaliste, bewerkt door Marion Garteiser op 26/01/2009 - 00h00
-A +A

Hoe vroeger kanker gediagnosticeerd wordt, hoe groter de kans dat de aandoening met succes behandeld kan worden. De opsporing van huidkanker met behulp van een "elektronische neus " is dus van het allergrootste belang.

PUB

Kun je kanker ruiken?


Huidkanker wordt onder meer veroorzaakt door te intense blootstelling aan UV-stralen. De kanker zou een specifieke geur verspreiden en dat nog voor de eerste bekende symptomen optreden. Een groep onderzoekers van het Monell Chemical Senses Center in Philadelphia heeft namelijk ontdekt dat de concentratie van chemische bestanddelen in de lucht in de buurt van de tumoren verschilt van die rond de weefsels van gezonde mensen.

Een elektronische neus


Welk voordeel zit hier nu in voor de patiënt? "De ontdekking zou kunnen leiden tot een snellere diagnose, waardoor er achteraf niet gesneden hoeft te worden", aldus de auteurs van de studie. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling om deze taak toe te vertrouwen aan het maar matig betrouwbare menselijke reukorgaan! "We hopen een elektronische neus te ontwikkelen waarmee de artsen over de huid van de patiënt gaan. Op het moment dat het toestel een kanker 'ruikt', zou er dan een alarmsignaal afgaan."

Gepubliceerd door Aurélie Bastin, gezondheidsjournaliste, bewerkt door Marion Garteiser op 26/01/2009 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Huidkanker: de kinderjaren spelen een belangrijke rol Geüpdatet op 19/04/2010 - 00h00

Huidkankers komen steeds vaker voor en sommige zijn zelfs uiterst gevaarlijk. U doet er goed aan ze zo vroeg mogelijk op te sporen door uw huid regelmatig te onderzoeken. Hoe sneller een behandeling opgestart wordt, des te doeltreffender ze is. Het a...

Zonnebank: gevaarlijk! Geüpdatet op 23/02/2002 - 00h00

Zonnebanken verdubbelen het risico op huidkanker. Dit blijkt uit een studie van de dermatologen uit New Hampshire. Het risico is nog groter als jonge mensen onder de zonnebank gaan liggen. Resultaten die moeten aanzetten het gebruik van zonnebanken t...

Zon tegen kanker? Gepubliceerd op 11/08/2014 - 12h14

De zon veroorzaakt enerzijds huidkanker, maar zou anderzijds ook gunstige effecten hebben op andere vormen van kanker. Er zijn almaar meer aanwijzingen dat blootstelling aan de zon bescherming biedt tegen borst-, prostaat- en darmkanker.

Prostaatkanker: UV beschermt! Geüpdatet op 16/10/2001 - 00h00

Zonnebaden en zonnebanken zijn niet steeds slecht voor de gezondheid. Dit bewijst een Britse studie die laat uitschijnen dat UV-stralen het risico van prostaatkanker verkleinen.

Meer artikels