PUBLICITÉ

Opsporen van darmkanker binnenkort met een simpele bloedafname?

Geüpdatet door Dr Philippe Presles op 13/08/2012 - 15h02
-A +A

Darmkanker wordt opgespoord via de analyse van de stoelgang of een coloscopie en dat is een onderzoek met weinig glamour.

Maar wist u dat de coloscopie niet de enige oplossing is? Bent u de 50 al voorbij? Waar wacht u dan nog op?

PUB

Waarom is de opsporing van darmkanker belangrijk?

Als darmkanker in een heel vroeg stadium wordt vastgesteld, is de ziekte in 95% van de gevallen met een simpele operatie te genezen.

Het is dus belangrijk om vanaf uw 50ste regelmatig een opsporingsonderzoek te laten doen en daarmee niet te wachten tot er symptomen verschijnen (bloed in de stoelgang of abnormale ontregeling van de darmtransit).

Er bestaan vier methodes om deze kanker op te sporen.

Een test bij u thuis

De Hemoccult II is de standaardtest voor het screenen op darmkanker. Met deze test kan er bloed in de stoelgang worden opgespoord. Darmtumoren of -poliepen hebben namelijk de neiging om regelmatig te bloeden. De test wordt systematisch aangeboden aan mensen boven de 50. U kunt ze ook gerust bij u thuis uitvoeren met een speciale testkit waarmee u de faecesmonsters kunt nemen.

U moet gewoon gespreid over drie dagen twee stoelgangstalen nemen en die dan per post opsturen.

In 97% van de gevallen is de uitslag negatief. De test moet dan om de twee jaar herhaald worden.

Als de uitslag van de test positief is, moet u een coloscopie laten doen om de oorzaak van de bloeding te achterhalen. Gelukkig gaat het vaak om banale oorzaken, zoals aambeien.

Initialement publié par Dr Philippe Presles le 13/08/2012 - 00h00 et mis à jour par Dr Philippe Presles le 13/08/2012 - 15h02

gezamenlijke internationale studie PRESEPT – Publicatie in voorbereiding, FDA-dossier. 

Surf voor meer informatie naar: http://www.epiprocolon.com/en/patients.html

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Darmpoliepen: wat zijn de symptomen? Geüpdatet op 10/10/2014 - 12h53

Darmpoliepen zijn kleine gezwelletjes of uitwassen in de dikke darm . Meestal zijn ze onschuldig, maar niet altijd. Wat zijn de symptomen van darmpoliepen en welke complicaties kunnen er optreden?

Dikkedarmkanker: moet ik me laten screenen? Gepubliceerd op 08/03/2017 - 16h34

Dikkedarmkanker is in 90% van de gevallen te genezen als de kanker vroeg genoeg wordt ontdekt. Daarom is screening van cruciaal belang. In België wordt dit opsporingsonderzoek systematisch georganiseerd en het heeft goede resultaten. Toch zijn er nog...

Meer artikels