PUBLICITÉ

Opletten voor tetanus

Geüpdatet door Pierre Dewaele op 14/09/2012 - 14h51
-A +A

Iedereen wordt als kind gevaccineerd tegen tetanus, maar met het verouderen verminderen de antistoffen. In België heeft slechts 50% van de bejaarden antistoffen tegen tetanus.

PUB

Tetanus: vaccinatiestatus

Prof. Didier Giet (Universiteit van Luik) onderzocht de immuniteit door vaccinatie tegen tetanus in België. De studie werd uitgevoerd bij personen die op het platteland wonen omdat zij het meest zijn blootgesteld aan de ziekte. Tetanus wordt veroorzaakt door een bacterie die voorkomt in de grond en de uitwerpselen van planteneters (koeien, paarden, enz.). De ziekte wordt gekenmerkt door pijnlijke spiercontracturen van het gelaat en de nek, wat kan leiden tot verstikking en de dood.

Tetanus: bejaarden en jonge meisjes moeten opletten

De resultaten zijn verrassend. Hoewel het vaccin tijdens de kinderjaren wordt toegediend, is slechts iets meer dan 50% van de bevolking effectief beschermd. Jonge meisjes blijken duidelijk minder antistoffen te hebben dan jongens van dezelfde leeftijd. Maar het probleem is het grootst bij bejaarden: slechts één op de drie is in orde met de vaccinatie. De mortaliteit door tetanus, een ziekte die bij ons moet worden aangegeven, betreft trouwens uitsluitend 60-plussers. Er werd geen verschil vastgesteld wat het beroep betreft. De vrijetijdsbesteding daarentegen blijkt wel een effect te hebben: personen die sporten of tuinieren, blijken beter beschermd te zijn dan andere.

Initialement publié par Pierre Dewaele le 22/04/2002 - 00h00 et mis à jour par Pierre Dewaele le 14/09/2012 - 14h51

Professeur Didier Giet, Université de Liège

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De vaccinatiekaart: een praktisch instrument Geüpdatet op 01/05/2007 - 00h00

Op een vaccinatiekaart staan alle vaccins vermeld die de persoon in kwestie heeft gekregen, plus de datum waarop de arts ze heeft toegediend. Het gaat uiteraard om een strikt persoonlijk document.

Eén vaccin, zesvoudige bescherming Geüpdatet op 26/11/2002 - 00h00

Nieuwe vaccins verbreden niet alleen het spectrum van ziekten die kunnen worden voorkomen, maar verhogen ook de veiligheid en het comfort voor de patiënt. De ontwikkeling van een vaccin tegen 6 ziekten is goed nieuws...

Tetanus: vaccinatie is om de tien jaar nodig Gepubliceerd op 01/10/2012 - 11h47

Tetanus is een ernstige infectieziekte die zelfs een dodelijke afloop kan hebben. Er bestaat nochtans een heel doeltreffend vaccin voor. U moet dan wel het volledige vaccinatieschema volgen en daarna niet vergeten de inenting om de tien jaar te herha...

Meer artikels