PUBLICITÉ

Opgepast voor een verergering van acne na blootstelling aan de zon

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/07/2016 - 15h33
-A +A

Het klopt gedeeltelijk dat acne verbetert als de zon schijnt. Dat komt omdat de UV-straling de ontsteking tegengaat, waardoor de puistjes uitdrogen. Maar later keert de situatie zich helaas om en volgt er een fase waarin de acne verergert.

Gelukkig is er ook goed nieuws. Als u tijdens uw vakantie, in het weekend, in het voetbalstadion of tijdens het sporten een zonnecrème opdoet, voorkomt u dat de acne bij blootstelling aan de zon verergert!

PUB

Na een tijdelijke verbetering door de zon wordt acne erger

Acne is een huidaandoening die meestal tijdens de puberteit begint, in een periode dus van grote hormonale veranderingen. Het is bekend dat factoren zoals stress, roken, bepaalde geneesmiddelen, cosmetica en giftige producten een negatieve invloed hebben op acne. Maar ook ultraviolette stralen zijn verergerende factoren. Deze studie onderzocht daarom de doeltreffendheid van de natuurlijke en kunstmatige middelen van lichtbescherming. Middelen dus zoals uit de zon blijven, beschermende kledij (hoedje, T-shirt) of zonnecrèmes die de schadelijke effecten van de zon op acne bestrijden.

Zo’n 80 mensen met acne (48 vrouwen en 32 mannen) met een gemiddelde leeftijd van 24 jaar (15 tot 32 jaar) werden zes maanden lang gevolgd. De helft van de  deelnemers had zware acne, 35% had een matige en 15 % een lichte vorm. 84% van de patiënten behandelde de aandoening met een lokaal aan te brengen product, 60% nam medicatie (oraal gebruik).

80% van de deelnemers meed contact met de zon door een zonnecrème op te doen. Deze maatregelen van lichtbescherming werden wel op heel onregelmatige manier aangebracht. Zo’n 20% van de deelnemers gebruikte de zonnecrème alleen bij opstoten, amper 15% gebruikte het product een of twee keer per dag en minder dan 10% van de acnelijders deed het om de twee uur op. De cijfers voor de andere voorzorgsmaatregelen: 55 % droeg een zonnebril, 30% een hoedje en 10 % bedekkende kleidij.

De resterende 20% gebruikte geen enkele vorm van bescherming.

Bescherming tegen de zon is doeltreffend

De onderzoekers stelden bij de mensen die zich beschermden tegen de zon namen een verbetering van de acne vast.

Het merendeel ervan verkreeg dat resultaat met een zonnecrème, al kon er nog gesleuteld worden aan de gebruiksfrequentie (bijv. meerdere keren per dag, om de 2 uur).

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 27/09/2011 - 10h42 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 28/07/2016 - 15h33
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe voorkomt u een uitbraak van acne na de zomer? Geüpdatet op 14/08/2015 - 11h16

In zomers met veel zon krijgen mensen met acne even respijt. Door de zon wordt hun huid droger en bruin, waardoor ze de indruk krijgen dat hun huidaandoening stilaan verdwijnt. Maar voor die zomerse wittebroodsweken betalen ze een hoge prijs. Enkele...

Acne : wanneer met geneesmiddelen beginnen ? Geüpdatet op 26/04/2013 - 18h05

Als puistjes uw leven vergallen en de gebruikelijke tips en aanpak geen beterschap brengen, moet u naar de dokter . Welke geneesmiddelen voor welk type acne schrijft de huisarts of dermatoloog voor ? En wat zijn de voorzorgsmaatregelen en contra-indi...

Tien gangbare opvattingen over acne Geüpdatet op 19/04/2011 - 10h48

Acne komt heel veel voor bij jonge mensen. Acnepuistjes - soms zijn ze meer, soms minder uitgesproken - kunnen het leven van onze jeugd grondig vergallen. Maar er bestaan heel wat fabeltjes rond. Kunt u feiten en fictie onderscheiden?

Meer artikels