PUBLICITÉ

Opgepast, gevaarlijke hond!

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 24/11/2004 - 00h00
-A +A

Waarom is een hond agressief? Is hij slecht gesocialiseerd, wil hij zich ergens tegen verdedigen of is het een signaal dat hij pijn lijdt?

PUB

De agressieve hond

Een agressieve hond heeft een verhoogde neiging om agressief te reageren op bepaalde situaties of te "communiceren" met zijn omgeving. Hij is in elk geval een groot gevaar voor de samenleving.

Waarom?

Een hond kan agressief worden als mensen met hem proberen te concurreren. Zo verdedigt hij zijn territorium door te blaffen naar onbekenden die het eigendom van zijn baas betreden. Op dezelfde manier verdedigt de teef de plek die ze heeft gekozen voor haar jongen. In huis kan de hond zichzelf voorwerpen of plekken toe-eigenen. Een jonge hond een stuk speelgoed of een voederbak afnemen, is een goede oefening om elke vorm van agressief competitiegedrag te voorkomen als hij eenmaal volwassen is.

Agressie kan ook veroorzaakt worden door een ongeschikte of onstabiele plaats in de hiërarchie. Een wilde hond leeft in een meute met een strikte hiërarchie. Zodra die in vraag wordt gesteld, lokt dit agressie uit. Vandaar dat het belangrijk is dat, zodra een hond in een huisgezin komt, de bewoners hém bevelen en niet omgekeerd. Ook irritatie lokt agressie uit. Als een hond onjuist behandeld wordt door een volwassene of een kind dat zijn waarschuwingsgedrag niet begrijpt, als hij honger of dorst heeft zonder eten of drinken te krijgen en als hij pijn lijdt, kan hij zijn ongenoegen uiten via agressie. Dit soort agressie kan hormonaal beïnvloed worden; zo is het risico hoger bij een loopse teef of bij een mannetje dat die teef opmerkt. Ten slotte kunnen ook slecht gesocialiseerde pups agressief gedrag ontwikkelen, uit angst of uit jagersinstinct. Soorten waarmee de pup onder de 14 weken niet in contact is gekomen, worden automatisch beschouwd als prooien om op te jagen of maken hem bang. Dat kan zowel het geval zijn met dieren als met bepaalde categorieën mensen (kinderen,…). Ook bepaalde gedragsafwijkingen lokken agressie uit.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 24/11/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Kent u de lichaamstaal van uw hond? Geüpdatet op 27/09/2011 - 10h16

Door het gedrag van onze huisdieren te observeren geven we ze een kans om met ons te communiceren. Sommige houdingen of de stand van de oren of de staart zeggen namelijk iets over hun gemoedstoestand!

Doofheid bij honden en katten Geüpdatet op 13/02/2007 - 00h00

Hebt u de indruk dat uw hond of kat niet meer reageert als u roept of verrast is als u hem vastneemt zonder dat hij u heeft zien komen? Misschien moet u dan eens zijn gehoor laten nakijken.

Meer artikels