PUBLICITÉ

Opgelet voor de reuzenberenklauw!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/08/2012 - 09h58
-A +A

De reuzenberenklauw werd in de 19e eeuw in onze contreien ingevoerd om onze tuinen op te fleuren. De plant was toen erg populair. Maar zoals zo vaak bleek de natuur ook nu weer vol verrassingen te zitten. Vandaag is de plant elk jaar verantwoordelijk voor tientallen gevallen van brandwonden.

PUB

Wat voor plant is de reuzenberenklauw?

De reuzenberenklauw is natuurlijk niet de enige exotische plant die hier de voorbije eeuwen plots is opgedoken. En het ook niet de enige woekerplant, want ze verspreidt zich inderdaad enorm makkelijk. Maar het grote nadeel aan deze plant is dat contact met het sap - soms heel zware - brandwonden kan veroorzaken.

  • De huid wordt rood en zwelt op.
  • Er vormen zich blaren op de huid.
  • Soms zijn er nog maanden na het herstel bruine vlekken op de huid te zien.

 

De reuzenberenklauw is tegenwoordig sterk verspreid en komt nu op heel wat plaatsen voor waar ook mensen komen, vooral in wat woestere natuurgebieden in de buurt van beken en rivieren, bij weilanden, aan de rand van bossen, enz.

 

Reuzenberenklauw, brandwonden met vertraagde werking

Het is dus belangrijk dat we de reuzenberenklauw herkennen en zo voorkomen dat we in contact komen met het sap. Naast de gevaarlijke variëteit bestaat er namelijk ook een soort die compleet ongevaarlijk is.

De gevaarlijke variëteit is te herkennen aan de grootte. Ze is meer dan 1,50m hoog. De plant krijgt witte bloemen die verspreid staan in een aantal grote schermen van elk meer dan 20 cm.

 

Opgelet: de brandwonden van de reuzenberenklauw ontstaan niet meteen na contact van de huid met het sap. Pas na blootstelling aan het zonlicht begint de huid te reageren en het kan dan nog verschillende dagen duren voor de wonden zich ontwikkelen. Tegen dat de persoon in kwestie ze opmerkt, is het kwaad dus al lang geschied!

 

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/08/2012 - 09h58
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
chrisa

Best een foto plaatsen van de plant!! De plant is enkel > dan 1.5m als ze in bloei staat (2 to 3 jaar oud is).

Hopelijk herkent men nu de blaren op de spoeddiensten. In 2006 werd ik dik uitgelachen in het ziekenhuis.. het lag aan mezelf ik had maar niet moeten krabben aan die insectenbeten! Gedurende meerdere maanden was de huid van mijn armen & benen één grote open wonde. De blaren doorprikken met een steriele naald & het vocht absorberen met een doekje helpt verdere uitbreiding van de blaar voorkomen. De blaar barst dan ook niet open, waardoor je minder grote open wonden krijgt.

PUBLICITÉ
Lees ook
Planten die de huid herstellen Gepubliceerd op 23/02/2015 - 16h45

Onze huid is er om ons te beschermen, maar ze ziet daarbij ook erg af door letsels, brandwonden of veroudering. Net als in veel andere domeinen kunnen planten ook hier soelaas bieden door hun herstellende eigenschappen. Maar welke planten hebben hers...

Cement: nooit zonder handschoenen! Geüpdatet op 20/05/2003 - 00h00

Bescherm uw handen. De meeste doe-het-zelvers zijn zich niet bewust van de gezondheidsgevaren van cement. Het gebruik ervan kan diverse huidaandoeningen of dermatosen veroorzaken.

Meer artikels