PUBLICITÉ

Opgelet voor nepgeneesmiddelen!

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist, met de hulp van P. Laure op 06/12/2005 - 00h00
-A +A

De namaakindustrie had het vroeger vooral gemunt op luxeproducten, maar treft nu ook alle economische sectoren, waaronder de geneesmiddelenindustrie. Sporters kunnen maar beter bijzonder op hun hoede zijn!

PUB

Ondanks alle verwoede pogingen om de plaag in te dijken, bloeit de namaakindustrie als nooit tevoren. Volgens de Internationale Kamer van Koophandel vertegenwoordigt ze tussen 5 en 7 % van de wereldhandel en is ze actief in alle domeinen: rookwaren, cd's, auto-uitrusting, handtassen, schoenen … en zelfs geneesmiddelen! Veel substanties worden geproduceerd buiten de gecontroleerde laboratoria, en heel vaak blijkt uit de analyse dat hun samenstelling niet klopt met wat er op de verpakking staat. Sommige werkzame bestanddelen dreigen te zijn vervangen door andere. We krijgen hier het klassieke verhaal van de kinine die gekocht is bij een lokale dealer in Afrika en uiteindelijk slechts aspirine blijkt te bevatten. Maar oplichterij is overal mogelijk. Zo zijn er al valse bronchodilatatoren in beslag genomen in Groot-Brittannië, valse antidepressiva in België, en valse bètablokkers en antikankermiddelen in Nederland.

Waarom sporters?

Eerder zegden we al dat het probleem vooral sporters treft. Waarom? Omdat ze tot de gretigste geneesmiddelenverbruikers behoren en niet altijd goed letten op waar hun producten precies vandaan komen. Denken we maar aan de prestatiebevorderende producten, een echte groeimarkt op internet, of erger nog: aan dopingproducten. Deze circuits zijn zo ondoorzichtig dat de handel in nepgoederen er wel bij vaart. De zeldzame onderzoeken die resultaat opleveren, leggen netwerken bloot in valse anabole steroïden, stimulerende middelen, bètablokkers en zelfs angstremmers. Sommige fabrikanten deinzen nergens voor terug! Een paar jaar geleden werd melding gemaakt van een atelier waar perfluorkoolwaterstoffen (PFK's) werden aangemaakt op basis van een eigeelemulsie waaraan industriële PFK's werden toegevoegd die gebruikt werden voor de antiaanbaklaag van braadpannen. De koper moest het goedje dan in zijn aders spuiten! En in Wit-Rusland werd een clandestien laboratorium ontdekt voor de productie van EPO (erytropoëtine). Een hoogst verontrustende vaststelling als we weten met welke zware productieproblemen de grootste farmaceutische laboratoria kampen.

Nepmiddelen en het gebruik ervan

Dit gebrek aan transparantie is uiteraard één van de vele gevaren van doping, mogelijk met dramatisch gevolgen. Zo zouden nepgeneesmiddelen sinds begin jaren 90 naar schatting tienduizenden mensen het leven hebben gekost op wereldvlak, onder meer doordat de hulpstof propyleenglycol vervangen werd door antivries voor motors. Bij de slachtoffers zijn er ongetwijfeld ook sporters. Op die manier kunnen dromen algauw verworden tot nachtmerries…

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist, met de hulp van P. Laure op 06/12/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Alle ontstekingsremmers verhogen het hartrisico Geüpdatet op 05/07/2005 - 00h00

Vioxx is een geneesmiddel dat tot de familie van de coxibs behoort, maar in 2004 uit de handel werd genomen omdat het het hartrisico zou verhogen. Uit een nieuwe studie blijkt echter dat alle ontstekingsremmers dat risico zouden doen stijgen. Toch is...

Als bacteriën resistent worden... Geüpdatet op 29/10/2002 - 00h00

Alsmaar meer bacteriën worden resistent tegen antibiotica. Er moeten maatregelen worden getroffen om dit probleem efficiënt aan te pakken. Daarom werd een pilootproject opgestart.

Otitis et antibiotica: wait and see Gepubliceerd op 24/01/2012 - 12h22

'Wait and see', dat is het verdict van de auteurs van een studie naar het belang van het onmiddellijk toedienen van antibiotica bij otitis . Hun onderzoeksresultaten geven aan dat het verstandiger is om 48 uren te wachten vooraleer men antibiotica ge...

Migraine en acupunctuur: placebo-effect? Geüpdatet op 23/08/2005 - 00h00

Is acupunctuur doeltreffend bij de behandeling van hoofdpijn? De resultaten van een Duitse studie reiken elementen aan om op deze vraag te antwoorden: ja, maar niet meer dan een placebo.

Meer artikels