PUBLICITÉ

Opgelet voor muggenallergie!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/07/2013 - 10h02
-A +A

De muggenbeetallergie is niet wel bekend. Dr. Etienne Bidat*, kinderlongarts en allergoloog, geeft antwoord op onze vragen.

PUB

Kunnen muggen naast de grote tropische ziekten (knokkelkoorts, malaria, chikungunya) nog andere aandoeningen overdragen?

Dr. Etienne Bidat: Er bestaan onmiddellijke allergische reacties op muggenbeten, vooral in landen met veel muggen. Meestal gaat het om "uitgebreide lokale reacties", met een papel (bobbeltje, een letsel zoals bij een netelsteek) die 3 tot 12 cm groot kan worden en vaak pas na meer dan 24 uur verdwijnt.

In het begin is die reactie moeilijk te onderscheiden van een louter histaminisch verschijnsel als gevolg van een normale toxische reactie. Wel is de jeuk heviger en hardnekkiger, en kan hij dagenlang aanhouden. Er kan zich een oedeem vormen rond de papel dat zeer volumineus kan zijn, vooral bij een steek op het gezicht. In zeldzame gevallen zijn anafylactische reacties mogelijk.

Bij volwassenen zijn er gevallen van veralgemeende netelroos beschreven, naast bronchospasmen en anafylactische shock. Naast die onmiddellijke allergische reacties bestaan er ook vertraagde reacties. De papels zijn dan harder, jeuken zeer hevig en zijn soms bloederig, bulleus (met blazen op) of necrotisch. Deze reacties kunnen dagen of zelfs weken aanhouden. Bij kinderen komt vaak prurigo voor (hevig jeukende uitslag met kleine, roodachtige uitsteeksels waarop zich blaasjes vormen), met aanhoudende letsels die vaak ontaarden in eczeem of waarop zich door het krabben een infectie ent. Daarnaast zijn nog andere reacties beschreven die moeilijk te klasseren zijn (van het type Arthus-fenomeen of het syndroom van Skeeter). Er zijn ook gemengde vormen mogelijk waarbij er zich onmiddellijk een papel vormt, gevolgd door een chronisch letsel. Een ander klassiek verschijnsel tot slot is een reactivatie van vroegere beetplaatsen bij een nieuwe steek, die dan opnieuw beginnen te jeuken.

e-gezondheid: Hoe kun je een normale reactie onderscheiden van een pathologische?

Dr. Etienne Bidat: De normale reactie na een beet is lokaal en histaminisch. Ze wordt veroorzaakt door het vrijkomen van vasoactieve mediatoren, via een rechtstreeks effect van bepaalde bestanddelen in het speeksel van de mug, los van de aanwezigheid van allergische antilichamen.

De patiënt krijgt onmiddellijk jeuk die gepaard gaat met een bobbel en met erytheem: de zogenaamde trias van Lewis. De bobbel is gewoonlijk niet al te groot en verdwijnt al na een paar uur.

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 21/03/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 16/07/2013 - 10h02

* Dr. Etienne Bidat is kinderlongarts en allergoloog.
Feuillet-Dassonval C. et coll., Archives de pédiatrie, 13 : 93-9, 2006.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Muggen... een ramp Gepubliceerd op 12/07/2017 - 09h43

Voor sommigen zijn muggen een nachtmerrie, anderen worden 's morgens wakker met pijnlijke muggenbeten. Met andere woorden, muggen verpesten ons leven.

Insectenbeten: het kan ook uw hond overkomen! Geüpdatet op 31/08/2009 - 00h00

Ook gezelschapsdieren kunnen last hebben van insectenbeten ! Die insecten kunnen vliegende insecten zijn (bijen, wespen, muggen...), op de grond leven (mieren) of op planten of andere dieren (teken, vlooien). Ze wachten gewoon tot uw hond langskomt e...

Jeukende huid: waarom moet ik toch krabben? Geüpdatet op 16/08/2011 - 14h19

Jeuk of pruritus in het medisch jargon is een veel voorkomende kwaal met heel uiteenlopende oorzaken. We zetten de voornaamste oorzaken op een rijtje en geven u enkele tips om het ongemak te verlichten of zelfs van de jeuk af te raken.

Insectenbeten bij kinderen Gepubliceerd op 30/07/2015 - 10h41

Insectenbeten zijn voor niemand leuk, maar bij kleine kinderen baren ze vaak zorgen. Wat zijn de juiste reflexen en handelingen om het euvel te verhelpen en de gevolgen te beperken?

Meer artikels