PUBLICITÉ

Opgelet voor koolmonoxide-intoxicatie

Gepubliceerd door Dr Sylvie Coulomb op 20/08/2002 - 00h00
-A +A

CO (koolmonoxide) is een gevaarlijk, want kleurloos en geurloos gas dat zich zeer snel verspreidt. Er wordt koolmonoxide geproduceerd als een voertuig of toestel een brandstof verbrandt zoals petroleum, olie, natuurlijk gas, propaan, hout of kerosine. Toestellen die slecht worden gebruikt of slecht worden onderhouden, kunnen een gevaarlijke hoeveelheid CO afgeven en een intoxicatie veroorzaken. CO-intoxicatie, nog steeds één van de zeldzame doodsoorzaken door accidentele vergiftiging, maakt jaarlijks vele slachtoffers, vooral doordat de elementaire regels van voorzichtigheid en veiligheid niet worden nageleefd.

PUB

Koolmonoxide bindt zich aan de hemoglobine van rode bloedcellen, waardoor het transport van zuurstof naar de cellen van het lichaam wordt verstoord. Daardoor krijgen de weefsels minder zuurstof. Koolmonoxide, een kleur- en geurloos gas, veroorzaakt:

  • ofwel een plotse, acute intoxicatie met hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en bewustzijnsverlies;
  • ofwel een insidieuze chronische intoxicatie met hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid.

Welke zijn de oorzaken?

  • Een vuil of slecht afgeregeld toestel. Koolmonoxide komt vrij bij onvolledige verbranding van koolstoffen (stookolie, gas, mazout, petroleum, benzine, steenkool, hout, enz.). Ongevallen thuis zijn te wijten aan een slechte afstelling of een slecht onderhoud van de verwarmingsketel, het warmwatertoestel of boiler, de hulpverwarming, de schoorsteen of de steenkoolkachel.
  • Slechte verluchting. Het overdreven dichtstoppen van kieren en gaten en isolatie verhinderen de evacuatie van het koolmonoxide dat dan in de woning blijft hangen.
  • Verouderde toestellen.
  • Verkeerd gebruik van de apparaten (hulpverwarmingstoestellen die continu worden gebruikt) of gebruik van toestellen die niet bestemd zijn voor gebruik in lokalen (vuurpotten, stroomgenerator).
  • Intoxicatie bij een brand.
  • Zelfmoord door de uitlaatgassen van een auto.

Praktische tips

DoenDe luchtspleten vrijlaten en nooit dichtstoppen. Zorg dat de woning verluchtingskokers heeft.Laat de schoorsteen jaarlijks vegen. Laat uw verwarmingstoestellen en warmwatertoestel of boiler jaarlijks door bevoegd personeel controleren en onderhouden.Respecteer de aanwijzingen van de fabrikant. Laat een straalkachel op gas of een petroleumkachel nooit te lang opstaan. Gebruik een fornuis, een vuurpot of een barbecue nooit als hulpverwarmingstoestel in een gesloten ruimte. Oude toestellen die aangesloten zijn op schouwen, vervangen door toestellen die op een reglementaire manier zijn aangesloten.Op gepaste plaatsen een CO-alarm plaatsen om de bewoners te waarschuwen als er kans op vergiftiging bestaat.Niet doenDe motor van een auto nooit in een garage laten draaien, zelfs als de poort open is.

Gepubliceerd door Dr Sylvie Coulomb op 20/08/2002 - 00h00 Le monoxyde de carbone. J.L. Géromini. Coédition TEC & DOC et EM Inter, 2000. Intoxication par le monoxyde de carbone. Ph. Bauer, M. Weber. Masson, 1995. Impact Quotidien n° 1177 du 03/03/1998, page 7.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Koolstofmonoxide: het stille gevaar Geüpdatet op 10/01/2006 - 00h00

Koolstofmonoxide is een geurloos en kleurloos gas, maar het kan wel voor verstikking zorgen. Jaarlijks overlijden in Europa miljoenen mensen aan intoxicatie met CO. Het betreft lang niet alleen mensen die in moeilijke omstandigheden leven, het kan bi...

Koolmonoxide: laat u niet vergiftigen! Gepubliceerd op 22/12/2014 - 11h00

In 2013 hebben in België honderden mensen een koolmonoxidevergiftiging (CO) gehad. Er waren 538 ongelukken, 1251 slachtoffers en 26 sterfgevallen. Daarmee is CO-vergiftiging in België de belangrijkste doodsoorzaak door ongewilde vergiftiging. Koolmon...

Vervuiling in huis Geüpdatet op 18/03/2008 - 00h00

Luchtwegenallergieën komen alsmaar meer voor, maar ze worden niet alleen veroorzaakt door de uitstoot van de fabrieken of de auto's! Ook bij ons in huis is er aardig wat vervuiling en heel wat aandoeningen zijn daar het gevolg van. Hoe meer we erover...

Meer artikels