PUBLICITÉ

Opgelet voor dranken en voedingssupplementen met taurine

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 10/09/2013 - 14h59
-A +A

Taurine is een zwavelhoudend organisch zuur dat in sommige voedingssupplementen en energiedrankjes zit, zoals in het bekende Redbull®.

Maar wat is het precies?

Wat zijn de nagestreefde effecten van taurine en wat zijn de risico’s? E-gezondheid zocht het voor u uit.  

PUB

Wat is taurine precies?

Taurine werd voor het eerst in 1827 door twee Duitse chemici geïsoleerd uit ossengal (bos taurus is Latijn voor ‘stier’). Daaraan dankt het ook zijn naam.

Taurine is een zwavelhoudend stofwisselingsproduct van de aminozuren (bestanddelen van de eiwitten) en wordt van nature door het lichaam geproduceerd. Het is terug te vinden in de gal en in de lever.

Taurine wordt ook aangeleverd door de voeding via producten van dierlijke oorsprong. Mensen die strikt vegetarisch eten, krijgen dus geen taurine binnen.

De weefsels met de hoogste taurineconcentraties zijn die met de grootste elektrische activiteit: de hersenen, het netvlies en de hartspier.

Waarvoor dient taurine?

Taurine heeft de functie van neurotransmitter en speelt een rol in heel wat lichaamsfuncties:

 • Hart en spieren
  Taurine verbetert het vermogen van het hart om samen te trekken.

 • Ontgiftend
  Taurine stimuleert de uitscheiding van afvalstoffen, vooral de afvalstoffen die vrijkomen bij zware fysieke inspanningen als het lichaam vetten en koolhydraten verbrandt.

 • Vertering
  De cholesterol verlaagt en het ‘vetprofiel’ verbetert.

 • Hersenen
  Beschermt de zenuwen.

 • Stresswerend
  Antioxerende werking, ook in het netvlies.

Taurine: energieopwekkend en ontgiftend

Om zijn rol in al die lichaamsfuncties, maar vooral om zijn energieopwekkend en ontgiftend effect wordt taurine aan sommige dranken en voedingssupplementen toegevoegd:

 • In energiedranken, waarvan Redbull® de bekendste is.

 • In voedingssupplementen die vooral bestemd zijn voor sporters (energieopwekkend, ontgiftend, antioxidant).

 • In zuigelingenmelk: moedermelk bevat veel hogere concentraties taurine dan koemelk (4,2 mg tegenover 0,240 mg/100 ml). Daarom voegt men deze stof traditioneel toe aan zuigelingenmelk.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 10/09/2013 - 14h59

La Taurine, Marion Chabaud, 2010. Dawson R. et al., Amino Acids. 2002 Jun;22(4):309-24. Zhang M. t al., Amino Acids. 2004 Mar;26(2):203-7. Epub 2003 May 9. Afssa, novembre 2006, http://www.afssa.fr/Documents/NUT2006sa0236.pdf. Ministère de la Santé, 8 juin 2012, http://www.sante.gouv.fr/boissons-energisantes-marisol-touraine-demande-a-l-agence-nationale-de-securite-sanitaire-de-renforcer-sa-vigilance.html. Anses, http://www.anses.fr/Documents/PRES2012CPA10.pdf, 6 juin 2012.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De rage van de detox Geüpdatet op 02/02/2009 - 00h00

Detox, detoxkuur, detoxdieet... het is tegenwoordig allemaal detox wat de klok slaat. Over de zin en de onzin van dit modefenomeen dat de plaats ingenomen heeft van de "afslankingsdiëten"...

Chocolade: wat is de juiste dosis? Gepubliceerd op 09/04/2013 - 12h58

Eeuwenlang was chocolade een genotsproduct voor fijnproevers , niet zelden werd het daarbij bestempeld als een "zonde". Vandaag geldt chocolade als een product dat bescherming biedt tegen bepaalde ziektes, bijna zoals fruit en groenten dat doen. Wat...

Geneesmiddelen: opgelet voor de warmte ! Gepubliceerd op 01/08/2014 - 10h48

Grote warmte is op zich niet schadelijk voor geneesmiddelen, behalve dan voor sommige geneesmiddelen die moeten worden bewaard in de koelkast. Wel kunnen bepaalde geneesmiddelen gezondheidsrisico's inhouden bij een hittegolf. Welke zijn het precies e...

Meer artikels