PUBLICITÉ

Opgelet, Salmonella ligt op de loer...

Geüpdatet door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 18/10/2012 - 14h42
-A +A

Salmonellae zijn bacteriën die zeer vaak in voedsel voorkomen. Men zou bijna kunnen zeggen dat ze al ons voedsel besmetten.

Maar ze ontwikkelen zich het best als de omstandigheden gunstig zijn, d.w.z. in een warme en vochtige omgeving.

PUB

Hoe weten we of voedsel besmet is door salmonella?

Dit is helaas niet mogelijk. Deze bacteriën zijn onzichtbaar. Het voedsel bederft niet, ruikt niet speciaal of smaakt niet anders.

Het aantal nieuwe gevallen van salmonellose wordt in België geraamd op 150 gevallen per 1.000 inwoners per jaar. Salmonellose is dan ook een zeer belangrijke oorzaak van voedselvergiftiging.

Salmonella is een bacterie die bij risicopersonen ernstig vochtverlies (deshydratatie, uitdroging) en gastro-enteritis (ontsteking van maag en darmen) kan veroorzaken. Vooral gevogelte en eieren worden besmet en in mindere mate varkens- en rundvlees. Volgens sommige studies is 40 tot 80% van het gevogelte drager van Salmonella. Eén ei op 1.000 is besmet en eieren zijn drager van de Salmonellae die meestal worden teruggevonden bij een voedselvergiftiging.

Welke zijn de symptomen van salmonellose?

Misselijkheid, buikpijn, koorts, braken, hoofdpijn en diarree. De symptomen verschijnen 8 tot 36 uur, zelfs 48 uur na het eten van besmet voedsel.

Personen met een verzwakt immuunsysteem, bejaarden en zuigelingen lopen een hoger risico op verwikkelingen: uitdroging, sepsis (aanwezigheid van de bacterie in het bloed of bloedvergiftiging), enz. Bij een lichte voedselvergiftiging kunnen de symptomen 4 tot 7 dagen aanhouden.

Initialement publié par Pierre Dewaele le 02/07/2002 - 00h00 et mis à jour par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 18/10/2012 - 14h42

Guide du Voyageur, Institut Médecine Tropicale, Institut Pasteur

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Europees besmet gevogelte: is er een gevaar voor de consument? Geüpdatet op 07/04/2010 - 00h00

Volgens een rapport van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) is drie kwart van het gevogelte in Europa besmet met micro-organismen (Campylobacter, salmonella). Maar de dienst voegt er ook geruststellend aan toe dat er geen enkel gevaa...

Ook de koelkast is niet veilig! Geüpdatet op 02/09/2003 - 00h00

Soms doen voedselvergiftigingen zich voor waar je ze niet verwacht. De minste nalatigheid thuis kan een drama veroorzaken, want bedorven gerechten zijn niet minder gevaarlijk omdat ze in de koelkast zitten!

Meer artikels