PUBLICITÉ

Opgelet met barnsteenkettingen!

Gepubliceerd door Coline Wellemans, gezondheidsjournaliste op 26/06/2015 - 16h01
-A +A

Barnsteenkettingen zijn te koop in de apotheek en in drogisterijen en zouden tandpijn verzachten bij baby’s én ze beschermen tegen krampen, kolieken, jeuk, enz. Kortom, het zijn echte amuletten! In werkelijkheid zijn deze kettingen gevaarlijk voor kleine kinderen.

PUB

Barnsteenkettingen: waar halen ze hun reputatie vandaan?

De heilzame werking die aan barnsteen wordt toegeschreven, gaat eeuwen terug in de tijd. Maar waar die reputatie precies vandaan komt, is moeilijk te achterhalen. In de middeleeuwen geloofde men naar verluidt dat het verbranden van barnsteen de pest kon verdrijven. Volgens andere bronnen droegen de Romeinen altijd barnsteen op hun lichaam omdat het hen eeuwig jong zou houden…

Barnsteenkettingen: effect is niet bewezen

Volgens studies schrijven ouders die fan zijn van barnsteenkettingen pijnstillende en verzachtende eigenschappen toe aan deze amuletten. Maar naast hun betekenis als geboortesouvenir worden barnsteenkettingen ook beschouwd als een aanvulling of zelfs een alternatief voor de gebruikelijke therapeutische remedies. Ouders die hun baby’s niet graag medicatie geven, zijn er vaak grote fans van. Maar al die beweringen zijn op geen enkele wetenschappelijke studie gebaseerd. De kinderartsen erkennen de heilzame werking die aan barnsteenkettingen wordt toegeschreven trouwens helemaal niet en waarschuwen hun patiënten vaak voor de gevaren ervan.

Gepubliceerd door Coline Wellemans, gezondheidsjournaliste op 26/06/2015 - 16h01

Dr. Marie-Christine Mauroy, medisch directeur van de ’Office de la Naissance et de l’Enfance’.
Dr. Françoise Mascart – Kindercardioloog in het CHC Luik en wetenschappelijk secretaris van de ‘Groupement belge des pédiatres de langue française’.
Dr. Arnaud Mmarguglio – neonatoloog in het ‘Centre hospitalier chrétien’ (CHC) in Luik.
http://www.swiss-paediatrics.org/sites/default/files/paediatrica/vol20/n2/pdf/75.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=teething+necklace

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Babyfoon: 3 tips voor een goede keuze en juist gebruik Geüpdatet op 26/03/2013 - 14h13

Een baby betekent automatisch een babyfoon . Vandaag lijkt dat vanzelfsprekend en zijn er weinig ouders die eraan denken het zonder dat toestel te doen als hun kindje niet meer bij hen op de kamer slaapt. Maar hoe moet een babyfoon juist gebruikt wor...

Zijn slaapzakken te zwaar voor premature baby’s? Gepubliceerd op 15/09/2016 - 17h14

Een premature baby in een slaap- of trappelzak steken, heeft een nefaste invloed op zijn gedrag. Tot die conclusie komt een recente Franse studie. Hoe moeten we pasgeboren - en dus kwetsbare - kinderen dan te slapen leggen?

Meer artikels