PUBLICITÉ

Opgeblazen buik? Verander uw leefstijl!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/05/2016 - 16h02
-A +A

Een opgeblazen buik, gasvorming en andere ongemakken van het darmstelsel zijn doorgaans goedaardig. Maar een gezwollen buik is hoe dan ook hinderlijk en veroorzaakt ongemakken waar we maar al te graag van af zouden zijn.

Het is genoegzaam bekend: onze buik weerspiegelt onze manier van leven. Ziehier vier stappen om het euvel te verhelpen.

PUB

Eerst fase: uw eten

Een opgeblazen buik is niet leuk en staat niet mooi. Om er van af te raken moet u uw manier van leven veranderen. Een zittend leven, stress, te korte nachten, een te vette voeding met weinig vezels, fruit en groenten, een boterham uit het vuistje als ontbijt, enz., al deze gewoonten ontregelen de vertering en leiden tot een opgeblazen buik.

Het eerste wat u moet veranderen is uw voedingspatroon.

  • Eet meer fruit en gekookte groenten. Ze bevatten veel water en vergemakkelijken het darmverkeer op een natuurlijke manier. Gekookte groenten geven minder gisting in de darmen, waardoor ook de gasvorming zal verminderen.
     
  • Eet meer voedingsvezels, dat wil zeggen meer brood, granen en volwaardige, zetmeelhoudende producten. Mijd geraffineerde producten zoals wit brood. De vezels houden het water vast, ze verhogen het volume van de ontlasting en versnellen zo het voedseltransport.
     
  • Eet minder verzadigde vetten: bereide schotels, gerechten met saus, gefrituurde producten, maar ook soezen, industrieel gebak, enz. Die vetten vertragen de opname van het voedsel en dus ook de vertering.

 

Tweede fase: drinken

Drink elke dag 1,5 liter water. Mijd zoveel mogelijk gezoete dranken. Heel nuttig daarentegen zijn kruidenthees. Sommige planten hebben eigenschappen die de vertering bevorderen.
 

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 31/10/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 03/05/2016 - 16h02

Syndicat de la diététique et des compléments alimentaires, persconferentie, oktober 2006.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Constipatie is niet zonder risico's Gepubliceerd op 09/06/2017 - 09h09

Constipatie is een van de banaalste kwaaltjes die er zijn. Eén op de vijf mensen heeft er af en toe of geregeld last van, vrouwen meer dan mannen. Het is ook helemaal niets ernstigs! Maar dat is nog geen reden om er geen aandacht aan te besteden, wan...

Wat doen tegen een moeilijke spijsvertering? Gepubliceerd op 12/02/2013 - 11h46

Luie darmen, constipatie, winderigheid, een opgeblazen gevoel, buikkrampen... Deze ongemakken komen heel veel voor en kunnen de kwaliteit van ons leven danig verslechteren. Met enkele eenvoudige aanpassingen in uw voeding kunt u dat zware gevoel in u...

Platte buik: te mijden voedingswaren Gepubliceerd op 27/07/2016 - 12h29

Een wespentaille is niet alleen een kwestie van gewichtscontrole. Ook de spijsvertering speelt een rol. Als u droomt van een mooie platte buik, zet u bepaalde voedingswaren beter niet op het menu!

Meer artikels