PUBLICITÉ

De operatieve behandeling van een hallux valgus in 8 vragen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/04/2013 - 12h10
-A +A

Hallux valgus of de 'knobbel aan de teen' is een karakteristieke misvorming van de voorvoet.

De aandoening is onsierlijk, hinderlijk en soms zelfs zeer pijnlijk.

In sommige gevallen is een chirurgische ingreep noodzakelijk.

Op dit gebied zijn de technieken enorm geëvolueerd, zodat de ingreep minder ingrijpend is geworden en de patiënt beter en sneller kan recupereren.

PUB

Hallux valgus: waarom behandelen?

Vaak voorkomend, in het bijzonder bij vrouwen die pumps en hoge hakken dragen, wijst een hallux valgus op een afwijking van de grote teen: deze verplaatst zich in de richting van de kleine teen. Aan de binnenkant van de basis van de grote teen ontstaat een knobbel. Na een tijdje kan die knobbel hevige pijn veroorzaken, hinderlijk zijn bij het stappen en het soms zelfs onmogelijk maken om een schoen aan te trekken. Een hallux valgus kan ook de andere tenen misvormen, met een risico op schrammen en likdoorns.

Dankzij de technische vooruitgang wacht men tegenwoordig niet meer om over te gaan tot een chirurgische ingreep tot zich een ernstige vorm van hallux valgus ontwikkelt of tot er complicaties optreden.
Welke praktische informatie moet u onthouden in verband met de operatieve behandeling van een hallux valgus?

 

1) Hoelang duurt de hospitalisatie?

In sommige gevallen kan de ingreep in het dagziekenhuis uitgevoerd worden, d.w.z. dat de patiënt 's morgens het ziekenhuis binnengaat en 's avonds naar huis gaat. Naargelang de aard van de ingreep kan de hospitalisatie eventueel verlengd worden tot 48 uur.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 13/01/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 23/04/2013 - 12h10

"Le Quotidien du médecin", 12 december 2008.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ik heb likdoorns: wat kan ik eraan doen? Geüpdatet op 24/10/2014 - 14h46

Likdoorns zijn lokale hoornachtige verhardingen van de huid, in de volksmond ook eksterogen genoemd . Ze zijn goedaardig, maar kunnen serieus pijn doen en hinder geven bij het lopen. Wat valt er aan likdoorns te doen?

Leve onze voeten! Geüpdatet op 12/04/2005 - 00h00

We kunnen er niet naast kijken: de voeten van de Belgen groeien. In dertig jaar tijd zijn ze met drie maten toegenomen. De gemiddelde schoenmaat bedraagt nu 40 bij vrouwen en 43 bij mannen. Reden te meer dus om onze voeten goed te vertroetelen…

Zomerschoenen: een slechte keuze voor uw voeten! Gepubliceerd op 05/08/2014 - 15h59

In de zomer worden veelal open schoenen gedragen: sandalen, ballerina's, teenslippers. En 's avonds... dan gaan de hakken aan! Maar wist u dat deze zomerschoenen niet gezond voor uw voeten zijn en op latere leeftijd voor pijnlijke voeten zullen zorge...

Meer artikels