Luizen komen op school heel veel voor. Ze sparen geen enkele sociale klasse en hebben niets te maken met een gebrek aan hygiëne. De angst om luizen te krijgen heeft tot een overdadig gebruik van producten tegen luizen geleid en ervoor gezorgd dat luizen ervoor resistent geworden zijn. Maar geen paniek, met deze tips krijgt u de luizen efficiënt uit het haar van zoon- of dochterlief.

Hoe weet u zeker dat het om luizen gaat?
Het waarschuwingssignaal is jeuk achter de oren die 'uitstraalt' naar de slapen, de nek en zelfs de bovenrug. De diagnose is pas zeker als u ook luizen ziet. Luizen zijn zwarte insecten van 1 tot 3 mm. Ze zijn niet altijd te zien, maar de eitjes ervan, de neten, zullen hun aanwezigheid eventueel bevestigen. Ze zijn ovaal, min of meer wit, ongeveer een halve millimeter groot en worden soms verward met roos, maar ze zitten altijd stevig verankerd aan de basis van het haar. Ook luizen plakken trouwens altijd goed vast in de haren. Luizen springen niet, maar kruipen. Besmettingen gebeuren dus via direct contact van één hoofd met een ander of door het lenen van een (bad)muts, kam of borstel.
Welke behandeling tegen luizen te gebruiken?
Alleen diegenen die met luizen zitten, moeten behandeld worden. Preventief behandelen heeft geen zin. Het ideale product tegen luizen is in de vorm van een lotion. Breng het haar per haar aan en hou u aan de inwerktijd van het product. Het product wordt vervolgens met een shampoo uitgewassen. De neten worden losgekamd met een luizenkam die vooraf in azijn is gedompeld. De dag na de behandeling, en ook 10 dagen erna, moet u de hoofdhuid aandachtig onderzoeken. Als u de dag na de behandeling nog luizen vindt, betekent dat dat ze immuun zijn voor het product. U moet de haren dan opnieuw behandelen met een ander product tegen luizen. Als u twee weken na de behandeling nog luizen vindt, betekent dat dat de neten niet allemaal vernield zijn en dat ze zijn uitgekomen. Ook dan moet u de behandeling overdoen.
De behandeling moet in ieder geval 7 tot 11 dagen erna herhaald worden. Was mutsen, sjaals, knuffels, lakens, hoofdkussens in de wasmachine op meer dan 50°C.
Le Quotidien du Médecin, special van 6 oktober 2009; Chosidow O., Lancet, 355: 819-26, 2000.