PUBLICITÉ

Operatie luizen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/07/2013 - 09h59
-A +A

Luizen komen op school heel veel voor. Ze sparen geen enkele sociale klasse en hebben niets te maken met een gebrek aan hygiëne. De angst om luizen te krijgen heeft tot een overdadig gebruik van producten tegen luizen geleid en ervoor gezorgd dat luizen ervoor resistent geworden zijn. Maar geen paniek, met deze tips krijgt u de luizen efficiënt uit het haar van zoon- of dochterlief.

PUB

Hoe weet u zeker dat het om luizen gaat?

Het waarschuwingssignaal is jeuk achter de oren die 'uitstraalt' naar de slapen, de nek en zelfs de bovenrug. De diagnose is pas zeker als u ook luizen ziet. Luizen zijn zwarte insecten van 1 tot 3 mm. Ze zijn niet altijd te zien, maar de eitjes ervan, de neten, zullen hun aanwezigheid eventueel bevestigen. Ze zijn ovaal, min of meer wit, ongeveer een halve millimeter groot en worden soms verward met roos, maar ze zitten altijd stevig verankerd aan de basis van het haar. Ook luizen plakken trouwens altijd goed vast in de haren. Luizen springen niet, maar kruipen. Besmettingen gebeuren dus via direct contact van één hoofd met een ander of door het lenen van een (bad)muts, kam of borstel.

Welke behandeling tegen luizen te gebruiken?

Alleen diegenen die met luizen zitten, moeten behandeld worden. Preventief behandelen heeft geen zin. Het ideale product tegen luizen is in de vorm van een lotion. Breng het haar per haar aan en hou u aan de inwerktijd van het product. Het product wordt vervolgens met een shampoo uitgewassen. De neten worden losgekamd met een luizenkam die vooraf in azijn is gedompeld. De dag na de behandeling, en ook 10 dagen erna, moet u de hoofdhuid aandachtig onderzoeken. Als u de dag na de behandeling nog luizen vindt, betekent dat dat ze immuun zijn voor het product. U moet de haren dan opnieuw behandelen met een ander product tegen luizen. Als u twee weken na de behandeling nog luizen vindt, betekent dat dat de neten niet allemaal vernield zijn en dat ze zijn uitgekomen. Ook dan moet u de behandeling overdoen.
De behandeling moet in ieder geval 7 tot 11 dagen erna herhaald worden. Was mutsen, sjaals, knuffels, lakens, hoofdkussens in de wasmachine op meer dan 50°C.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 15/03/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 16/07/2013 - 09h59

Le Quotidien du Médecin, special van 6 oktober 2009; Chosidow O., Lancet, 355: 819-26, 2000.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Alles wat je moet weten over luizen Gepubliceerd op 02/09/2011 - 16h54

Luizen houden van de maand september. Zij hebben namelijk een voorkeur voor plaatsen waar veel mensen samenkomen, scholen bijvoorbeeld. Luizen krijgen is niet erg. De pediculose van de hoofdhuid die er het gevolg van is, is een niet zo erge aandoenin...

Vatbaarheid voor hoofdluizen, bestaat het? Gepubliceerd op 14/09/2016 - 16h05

“Mijn zoon/dochter heeft luizen!” Elke ouder slaat alarm als het gebeurt. Maar bestaat er zoiets als een gevoeligheid voor luizen ? Wat is de oorzaak van gevoeligheid voor luizen?

Help, het seizoen van de luizen breekt aan! Gepubliceerd op 07/10/2014 - 12h37

Met de aanvang van het schooljaar, duiken heel vaak ook de luizen op bij schoolgaande kinderen! Een snelle diagnose en behandeling zijn de beste aanpak. Wij geven u alvast een aantal tips.

Luizen: hoe raak je ze kwijt ? Gepubliceerd op 23/08/2012 - 11h48

Luizen komen in scholen vaak en gemakkelijk voor in de vorm van een epidemie. Er doeltreffend komaf mee maken is heel wat moeilijker. Omdat er hoe langer hoe meer insectenwerende producten gebruikt worden, zijn de luizen er steeds meer resistent aan...

Meer artikels