PUBLICITÉ

Openbare toiletten: toch niet zo smerig?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 15/12/2014 - 12h47
-A +A

We zien de openbare toiletten vaak als de meest vervuilde plekken die er maar kunnen bestaan.
Maar we onderschatten dan toch de voordelen van bacteriën...

PUB

In de openbare toiletten doen bacteriën het huishouden

Een Amerikaans team heeft een wat ongebruikelijke studie verricht. De wetenschappers hebben eerst een reeks openbare toiletten grondig schoongemaakt om ze vrij te maken van bacteriën en virussen. Daarna zijn de toiletten weer opengegaan voor het publiek. De onderzoekers  hebben dan onderzocht welke ziektekiemen er enkele dagen tot acht weken later in de toiletten te vinden zijn.
Hun conclusie: de “goede” bacteriën, of toch bacteriën die geen kwaad doen, halen het en veroveren snel weer het terrein. Openbare toiletten zijn dus niet gevaarlijker voor onze gezondheid dan om het even welk vertrek in huis.

Waarom zijn openbare toiletten minder smerig dan we denken?

Het is zeker zo dat fecale bacteriën iemand (heel) ziek kunnen maken en zich snel overal in de openbare toiletten verspreiden. Ze worden namelijk verstoven op het moment dat we doortrekken.
Maar ze blijven niet zo lang gevaarlijk! Deze bacteriën leven in de darmen en zijn daar ook voor gemaakt. Ze voelen zich comfortabel in een vochtig en warm milieu waar ze makkelijk voedsel vinden. Niet op muren of in ruimtes op kamertemperatuur waar niets te rapen valt!

Na enkele uren gaan ze dan ook dood en blijven veel minder gevaarlijke bacteriën over: de bacteriën die op de huid zitten. Zij kunnen makkelijker overleven in de open lucht.

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 15/12/2014 - 12h47
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Welke ziektes kunnen we oplopen in openbare toiletten? Gepubliceerd op 28/11/2016 - 09h22

Openbare toiletten zijn een geval apart. Of ze er nu netjes uitzien of niet, in onze fantasie krioelen ze van de microben die klaarstaan om ons te overvallen en op te zadelen met darmproblemen en andere leuke dingen. Maar die vermeende kwalen zijn ni...

Gewone zeep is ruim voldoende Geüpdatet op 12/11/2002 - 00h00

Het heeft geen zin meer geld uit te geven voor een antibacteriële zeep. Amerikaanse onderzoekers hebben aangetoond dat gewone zeep even goed is voor de dagelijkse hygiëne.

Meer artikels