PUBLICITÉ

Open aandacht, een wapen om met angst om te gaan?

Geüpdatet door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 05/11/2012 - 11h05
-A +A

Bent u constant bang om slecht nieuws te krijgen? Bent u een zwartkijker? Hebt u aldoor het gevoel dat er iets ergs zal gebeuren?

Sommige psychotherapeuten proberen die angst te verzachten met de techniek van de open aandacht.

PUB

Wat is open aandacht?

Open aandacht of mindfulness is geïnspireerd op diverse stromingen van oosterse meditatie en werd in de Verenigde Staten in de jaren 1980 voor het eerst gebruikt als therapeutisch hulpmiddel. Vandaag passen psychologen en psychiaters over de hele wereld de techniek toe om stress en angst te behandelen.

Open aandacht kan in twee woorden worden samengevat: ‘hier’ en ‘nu’. Het principe van deze meditatietechniek is om de aandacht of het bewustzijn toe te spitsen op het nu door alle gedachten en gevoelens die opkomen toe te laten zonder er een oordeel over te vellen. Mindfulness vraagt dus niet alleen concentratie, maar ook een bewijs van goodwill tegenover de eigen persoon.

Angst: het heilzame effect van open aandacht

Open aandacht brengt mentaal veranderingen teweeg die heilzaam werken op de angst:

  • Angstige mensen hebben doorgaans de neiging om te vluchten in negatieve gevoelens. Ze bedenken allerlei strategieën om de situaties die angst opwekken, te vermijden. Paradoxaal genoeg wordt hun angst zo alleen maar groter. Door zonder oordelen te kijken naar de gevoelens die met hun angsten samenhangen, kunnen ze de angsten makkelijker het hoofd bieden en er leren mee omgaan.
  • Negatieve anticipatie en doemdenken maken deel uit van het dagelijkse leven van mensen met angststoornissen. Door zich te concentreren op het ‘hier en nu’ leren ze het nu vast te houden en raken ze af van het onaangename piekeren.

Initialement publié par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 05/11/2012 - 00h00 et mis à jour par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 05/11/2012 - 11h05

Alexandre Heeren, Pierre Philippot, Les interventions basées sur la pleine  conscience: une revue conceptuelle et empirique, in Revue québecoise de psychologie, 2010, 31(3), pp 37-61.Met dank aan Muriel Fuks, psycholoog en psychotherapeut.

 

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Helpt meditatie tegen depressie? Geüpdatet op 22/06/2015 - 14h13

Depressie is een ziekte die serieus genomen moet worden. Naast antidepressiva kunnen ook een verandering in de manier van denken en in de perceptie van externe gebeurtenissen het risico op periodes van depressie verkleinen. Mindfulness is een vorm va...

Meditatie voor kinderen: de rust hervonden Gepubliceerd op 04/11/2016 - 09h15

Mediteren in de naschoolse opvang… In een school in Baltimore in de Verenigde Staten zijn ze ermee gestart. Ook in Europa is het fenomeen in opmars. Zo zijn er almaar meer individuele initiatieven die kinderen meditatieoefeningen aanbieden. Een zo’n...

Hier en nu als medicijn: mindfulness Geüpdatet op 16/09/2003 - 00h00

U komt thuis na een ruzie op het werk. In uw hoofd raast het dispuut verder. Zinloos, en slecht voor uw bloeddruk en hartslag. De "Mindfulness"- methode helpt u om zulke ongezonde patronen te doorbreken.

Tai-chi-chuan: goed tegen chronische pathologieën? Geüpdatet op 06/04/2004 - 00h00

Personen met chronische ziektes kunnen zowel hun mentale als fysieke gezondheid verbeteren door de Chinese gevechtskunst tai-chi-chuan te beoefenen. Dat is nog niet zo zeker! De wetenschappelijke studies die daar tot dusver over werden gepubliceerd,...

Meer artikels