PUBLICITÉ

Op vakantie in Europa? Vraag uw Europese kaart aan!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 31/07/2007 - 00h00
-A +A

De Europese kaart voor ziekteverzekering is persoonsgebonden, en ook kinderen moeten er een hebben. Ze is een bewijs dat u in orde bent met uw Ziekteverzekering en verschaft recht op terugbetaling van medische kosten in Europa. Dit systeem is geldig tijdens uw vakantie, maar ook tijdens een stage voor studenten of voor wie voor zijn werk naar het buitenland moet.

PUB

De Europese kaart: 6 aandachtspunten

  • Ze moet worden aangevraagd bij uw ziekenfonds, minstens twee weken voor uw vertrek (als dat niet lukt, krijgt u een vervangend attest dat 3 maanden geldig is).
  • Er moeten geen documenten worden ingevuld of ingediend.
  • Ze is een jaar geldig
  • Ze bekrachtigt uw rechten: bij de arts, de apotheker of een openbaar ziekenhuis, uw medische kosten worden ten laste genomen, en dat onder dezelfde voorwaarden als voor de verzekerden in het land waar u verblijft. U zult dus al naar gelang het land van verblijf de medische kosten niet hoeven voor te schieten, of ze ter plaatse terugbetaald krijgen door de sociale zekerheid van het land.
  • Als u de Europese kaart niet hebt aangevraagd of ze verloren hebt, kunt u eventueel terugbetaling van uw kosten krijgen bij uw terugkeer uit vakantie. Hou de facturen en andere betalingsbewijzen goed bij en leg ze bij uw terugkeer in België voor aan uw ziekenfonds. De terugbetaling gebeurt dan volgens de Belgische tarieven.
  • De kaart is behalve in de 27 landen van de Europese Unie (1) ook geldig in Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.(1)Duitsland, Oostenrijk, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Spanje (inclusief de Balearen en de Canarische Eilanden), Estland, Frankrijk (het moederland, Guadeloupe, Martinique, Frans Guyana, la Réunion), Finland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Polen, Portugal (inclusief Madeira en de Azoren), Republiek Tsjechië, Roemenië, het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland, Gibraltar), Slowakije, Slovenië, Zweden.

Voor meer informatie over de Europese kaart voor ziekteverzekering surf naar de website van het RIZIV
Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 31/07/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Astma en reizen: enkele voorzorgsmaatregelen Geüpdatet op 05/08/2003 - 00h00

Reizen houdt voor astmapatiënten altijd een zeker risico in, ongeacht de duur, de bestemming en het vervoermiddel. Het komt erop aan dit risico in te calculeren, zonder het te dramatiseren, en enkele voorzorgsmaatregelen te nemen, kwestie van gerust...

Vertroetel uw tanden! Geüpdatet op 14/10/2003 - 00h00

De Belg koopt gemiddeld minder dan 2 tandenborstels per jaar, terwijl het aan te raden is om ze 4 keer te vervangen. En met 280 ml tandpasta per jaar zijn we hekkensluiter in het Europese peloton. 1 op de 2 Belgen gaat nauwelijks één keer per jaar na...

Meer artikels