PUBLICITÉ

Op uw bord: prei

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/02/2016 - 13h06
-A +A

Vroeger kon je bij vriesweer op de markt geen prei vinden, omdat de grond bevroren was en de prei muurvast zat. Maar dankzij de komst van broeikassen en machines is prei nu het hele jaar door verkrijgbaar, in alle weersomstandigheden. De nieuwe kleine prei wordt beschouwd als een lekkernij, maar prei is ook een essentiële wintergroente.

PUB

Wat is prei?

Prei bestaat uit verschillende bladeren die om elkaar gewikkeld zitten. Het deel onder de grond, het "wit van de prei", is wit, zacht en valt het meest in de smaak. De groene bladeren (het "groen") zijn harder en worden vaak grotendeels afgesneden, en dat is jammer want dat deel bevat de meeste voedingswaarde. Prei behoort tot de familie van de lelieachtigen, zoals ui en knoflook. Vandaar zijn vrij sterke smaak.

Prei door de geschiedenis heen

Prei heeft maar weinig schrijvers geïnspireerd. Komt dat omdat hij zo alledaags is of omdat hij er nogal gek uitziet met zijn groene benen en zijn kop die in de grond steekt en bedekt is met een belachelijk toupetje van wortelen ?Deze soepgroente komt voort uit een knoflooksoort die uit het Nabije Oosten afkomstig is, allium ampeloprasum, die in Frankrijk ook wel "look uit het Oosten" of "prei van de wijngaarden" wordt genoemd, en overvloedig voorkomt in het Middellandse-Zeegebied.De oude Egyptenaren waren al fervente preikwekers. Op graffresco's zijn vaak bossen prei te zien: prei was een van de offergaves die aan de goden van Amenti, het dodenrijk, werden aangeboden. De Egyptische groentekwekers besteedden veel zorg aan de preiteelt. Uit de verwijzingen in de bijbel blijkt dat prei een kostbare groente was voor de Hebreeërs tijdens hun tocht door de Sinaï-woestijn.

De Grieken en de Romeinen kenden twee soorten prei: "porrum capitatum" en "porrum sectivum". Van de eerste soort werd alleen de bol gegeten, die bijzonder in trek was. De tweede soort, waarvan vooral de bladeren gebruikt werden, was een groente voor het stadsproletariaat van Rome! Toch geeft Martialis de raad aan al wie prei heeft gegeten om de lippen op elkaar te persen bij het kussen. Van Nero weten we dat hij prei at om zijn stem te verbeteren.

Prei is al heel lang de "nationale groente" van Wales, maar dat hebben ze te danken aan de Romeinen, die de groente meedroegen in hun bagage toen ze Groot-Brittannië gingen veroveren.

In Frankrijk was prei erg in trek tijdens de Middeleeuwen. De bekendste soep van toen was "porée", op basis van fijngehakte groene preibladeren. Maar toen werd prei vooral voorgeschreven om de diurese te bevorderen, de buik te ontspannen, oprispingen tegen te gaan, "benauwdheid van de uterus" te bestrijden, de productie van melk bij minnen te stimuleren en onvruchtbaarheid te verhelpen. Prei werd ook vaak aangewend voor tal van ademhalingsproblemen.

Initialement publié par Paule Neyrat, diëtiste, bewerkt door Dr. Burton le 28/01/2003 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 12/02/2016 - 13h06
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Pompoen: een sprookje... ook op ons bord! Gepubliceerd op 28/10/2016 - 16h41

Binnenkort is het Halloween en kunnen we weer eens verdwalen in de wereld waarin de pompoen koning is. Maar deze groente van de familie van komkommerachtigen heeft meer dan alleen maar een symbolische betekenis. Het is ook een voedingsmiddel vol goed...

Reuma: 4 voedingswaren om op uw menu te zetten Gepubliceerd op 14/03/2018 - 12h58

Onze gezondheid wordt voor een groot deel bepaald door onze voeding. Al onze organen zijn erop aangewezen om goed te kunnen werken. Dat geldt evengoed voor onze gewrichten. Wat moeten we dan eten om reumatische pijnen te bestrijden?

Uien: een geneeskrachtige groente Geüpdatet op 23/05/2016 - 09h16

Uien worden beschouwd als farmafood , dat zijn voedingsmiddelen die de eigenschappen van een geneesmiddel hebben. We gebruiken uien het vaakst om een gerecht smaak te geven. Door ze als volwaardige groente te bereiden, kunnen de geneeskrachtige eigen...

Wintergroenten op duizend en één manieren Geüpdatet op 16/03/2016 - 10h26

Volgende week begint de lente officieel. Maar we moeten toch nog even voortdoen met onze wintergroenten , want de eerste voorjaarsgroenten zijn er pas over een maand. Het is goed mogelijk dat u stilaan uitgekeken bent op de wintergroenten. Maar missc...

Meer artikels