PUBLICITÉ

Op reis naar een tropisch land: twee belangrijke aandachtspunten

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/05/2017 - 16h45
-A +A

Er zijn heel wat tropische ziekten die heel gevaarlijk zijn. Voor u op reis vertrekt moet u eerst en vooral inlichtingen inwinnen over de aanbevolen vaccinaties en de preventieve middelen die u moet meenemen. Het tweede aandachtspunt betreft uw terugkeer: bij elke onverklaarbare koorts moet u meteen naar de dokter, want misschien is er wel malaria in het spel.

PUB

Gezond op reis vertrekken en nog gezonder terugkeren... Dat is de doelstelling van de reisgeneeskunde, een hooggespecialiseerde discipline die zich bezighoudt met de besmettelijke tropische ziektes. Ze heeft twee belangrijke wapens: de vaccinaties en de preventieve behandelingen, in het vakjargon ook wel profylactische behandelingen genoemd.
 

Voor het vertrek: wat zijn de aanbevolen vaccinaties?

Een reiziger moet eerst en vooral, en ruim voor hij vertrekt, inlichtingen inwinnen over de aanbevolen vaccinaties in functie van de bestemming, de omstandigheden van het verblijf en de duur. Hij kan daarvoor terecht bij zijn huisarts of de rubriek raadplegen met tips voor reizigers op de internetsite itg.be. Hij moet ook nagaan of de vaccinaties die moeten herhaald worden - zoals voor tetanus - nog niet vervallen zijn.
Voor het merendeel van de vaccins kan men terecht bij de huisarts (DT Polio, hepatitis A en B, buiktyfus, griep, enz.). Alleen de vaccinatie tegen gele koorts moet in een centrum voor internationale vaccinatie gebeuren (voor info kunt u terecht in het dichtstbijzijnde UZ).
 

Bij uw terugkeer: ga bij koorts meteen naar de dokter

Malaria komt in meer dan 100 landen voor. En dat zijn niet alleen verre landen: in Europa zijn massa's gevallen van "ingevoerde" malaria gemeld.
Voor u op reis gaat naar een gebied waar malaria heerst, moet u zeker de maatregelen treffen die nodig zijn om u te beschermen tegen muggenbeten (bedekkende kledij, muggenwerende crème, muskietennet dat behandeld is met een muggenwerend middel). U moet ook de preventieve behandelingen volgen. Deze worden vastgelegd in functie van de evolutie van de resistentie.
Bij uw terugkeer moet u elk symptoom dat op een besmetting wijst, en zeker koorts, als een mogelijke aanwijzing voor malaria beschouwen en meteen naar een arts gaan. Die zal u onderzoeken en een diagnose stellen. Belangrijk is dat u zo snel mogelijk behandeld wordt, want malaria kan fataal zijn!

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 10/07/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 05/05/2017 - 16h45

Vereniging voor reisgeneeskunde, april 2007.Publi-info: Voor verdere informatie over gezondheid op reis en de nodige vaccins, surf naar www.vacciweb.be

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Buiten het seizoen reizen Geüpdatet op 18/11/2008 - 00h00

Bent u misschien van plan om buiten het seizoen op vakantie te gaan naar een idyllische en paradijselijke bestemming? Dan heeft e-gezondheid.be voor u in dit speciale dossier artikels vol met tips en advies verzameld.

Vakantie: aanbevelingen voor reizigers Gepubliceerd op 30/05/2017 - 10h29

Op reis gaan doet u niet onvoorbereid. De volgende stap na het boeken van uw reis en verblijf is aan uw gezondheid denken. Om slechte herinneringen te vermijden, is het raadzaam om bepaalde voorzorgen te nemen zoals vaccins, middelen tegen malaria, e...

Meer artikels