PUBLICITÉ

Op kamp met de jeugdbeweging: hoe krijgt u uw kind gezond terug?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/07/2015 - 09h28
-A +A

Jeugdbewegingen zijn in België een echt instituut. Honderdduizenden jongeren zijn erbij aangesloten. En al die jonge mensen - of toch bijna allemaal - brengen tijdens de traditionele zomerkampen weken samen met elkaar door, zonder hun ouders. Hoe kunt u ervoor zorgen dat u kind gezond terugkeert?

PUB

Jeugdkampen: kinderen moeten vrij kunnen zijn

Nulrisico bestaat niet, en ook zomerkampen voor jeugdbewegingen houden gevaren in. Maar het nut van deze kampen is net dat kinderen eens zonder hun ouders kunnen samenzijn en daar de gevolgen en verantwoordelijkheid voor leren dragen. Ouders moeten hun kind(eren) met andere woorden absoluut leren loslaten. Enkele tips om het u te vergemakkelijken, ook als u van nature eerder snel gestrest bent…

  • Leg contact met de kampleiding om meer zodat u zich kunt geruststellen.
  • Zoek zo veel mogelijk informatie bijeen over de plaats waar het kamp doorgaat.
  • Praat de zaak vooraf grondig door met uw kind om uzelf ervan te vergewissen dat hij/zij de veiligheidsvoorschriften kent en er zich op het kamp aan houdt.

#E#Als uw dochter of zoon medicatie neemt, moet hij/zij natuurlijk de nodige dosis mee hebben voor de  duur van het kamp. Bespreek het item met uw kind om er zeker van te zijn dat hij/zij zich strikt zal houden aan de voorgeschreven dosis en breng ook de leiding op de hoogte zodat ze bij problemen kunnen ingrijpen.

Een zorgvuldig samengestelde rugzak om gezond te blijven

Mensen beseffen het niet altijd aan, maar een met zorg samengestelde rugzak is belangrijk om gezond te blijven. U kunt het pakken - en alle tussenstappen - zelf doen of het aan uw dochter of zoon toevertrouwen, afhankelijk van zijn/haar leeftijd en hoe hij/zij ineenzit. U kunt het lijstje bijvoorbeeld zelf maken en het pakken aan hem/haar overlaten, u kunt het lijstje samen bespreken, enz.

Enkele elementen waaraan u zeker moet denken om uw kind(eren) gezond terug te krijgen na het zomerkamp:

  • Een zorgvuldig samengestelde toiletzak. Geef voldoende toiletproducten mee zodat ze ermee toekomen tot aan het eind van het kamp, maar ook niet te veel. Mijd nieuwigheden, dat verkleint het risico op allergieën.
  • Vergeet ook niet om iets mee te geven voor een handwasje (als dat is toegestaan door de kampleiding). Ook schone kleren en schoon ondergoed zijn belangrijk voor de gezondheid!
  • Klein detail voor meisjes die hun maandstonden nog niet hebben: het kan handig zijn om iets te voorzien voor het geval uw dochter haar eerste maandstonden krijgt tijdens het kamp. Geef haar dus de nodige accessoires mee.
  • Een goede bescherming tegen de zon is natuurlijk een must (ook al is men in België vaker bang voor stormen of onweer): een zonnecrème spreekt dus voor zich, maar ook een petje of hoed en een zonnebril zijn onmisbaar.
  • Het kan ’s nachts anderzijds soms ook behoorlijk koud worden. Zorg er dus voor dat er altijd een trui onderaan in de rugzak zit.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/07/2015 - 09h28
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Kinderen en tieners: hoe voorkomt u dat ze te dik worden? Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h36

18 % van de jongeren in België is te dik; 4% is ronduit obees . Onze kinderen hebben almaar meer de neiging om te veel bij te komen . Hoe komt dat? En hoe kunt u voorkomen dat uw kind of tiener te dik wordt ? Misschien wordt het tijd om onze gewoonte...

Kinderknuffels: wie stellen ze eigenlijk gerust? Gepubliceerd op 02/12/2013 - 16h51

Het zogenaamde overdrachtsobject van de allerkleinsten, hun knuffel, kan een teddybeer zijn, een oude vod, een pop, ... Het stelt het kind gerust en is een bron van troost. De omgeving ervaart het vaak als een belangrijke behoefte voor het kind. Maar...

Meer artikels