PUBLICITÉ

Op het menu: meloen

Gepubliceerd door Sophie Leehman op 13/08/2002 - 00h00
-A +A

De meloen is een kruipplant van de familie van de Cucurbitaceae, waartoe ook de courgettes en de pompoenen behoren.

PUB

De meloen is waarschijnlijk afkomstig van tropisch Afrika. De meloen was reeds in China bekend vóór de christelijke kalender, sommigen zeggen 1.000 jaar, anderen 4.000 jaar vóór Christus. We weten dat Grieken en Romeinen meloen aten: met peper, azijn of garum.In de 15de eeuw bracht Karel VIII de meloen mee uit Italië. Hij had er gegeten in Cantalupo, een pauselijk domein dichtbij Rome. Die pausen ontwikkelden dichtbij Avignon de cultuur die hen toebehoorde. Vandaar de naam “Cantaloup”.Later bewees Hendrik IV dat hij niet alleen van kip hield, maar ook van meloenen: hij was er dol op. Men zegt dat ook Alexandre Dumas graag meloen at. Onder Lodewijk XIV kweekte la Quintinie, de landbouwkundige van dienst, meloenen in de koninklijke groentetuin en zoals voor vele andere producten bracht hij tal van verbeteringen aan.

Er bestaan meerdere soorten meloen

  • De Cantaloup uit Charentes: de courantste en dus meest gegeten soort. Het is een bolvormige meloen met een eerder groene, gladde en licht ingekeepte schil. Het vruchtvlees is oranje en smaakt zoet en lekker.
  • De Canari: ovaal met een gele minder goed afgelijnde schil. Het vruchtvlees is wit. In principe zoet en verfrissend.
  • De Galia heeft een enigszins ruwe schil met bruine tekening die doet denken aan kurk. Het vlees is smaragdgroen. De smaak is totaal verschillend. De Galia is geen courante vrucht.
Meloenen groeien in het zuiden (oosten en westen) van Frankrijk en in de streek van Poitou-Charentes, maar ook in Guadeloupe en Martinique, Spanje, Israël. De producent is verplicht de herkomst te vermelden.Meloenen worden op vier verschillende manieren gekweekt:
  • in serres of beschermd tegen weer en wind: verwarmd en dus vroeger rijp.
  • onder plastic (tunnels): de planten worden beschermd, zodat een regelmatige productie mogelijk is. Deze methode wordt vooral in het zuiden toegepast.
  • onder zeil, d.w.z. onder transparante tentzeilen die eveneens bescherming bieden.
  • in volle grond, geplant onder een plastic zeil dat de aarde verwarmt en de groei van onkruid verhindert.
Meloen bevat uitzonderlijk veel caroteen: 0,1 tot 2,5 mg per 100 g. Hoe feller de oranje kleur, hoe meer caroteen de meloen bevat. Dankzij zijn anti-oxidatieve eigenschappen heeft meloen een gunstig effect op de huid, de arteriën, kortom alle cellen. Aangezien meloen zeer weinig calorieën (50 per 100 g) en zeer veel water (88%) bevat, wordt deze vrucht vaak voorgeschreven in het kader van een zgn. vermageringsdieet. De vrucht bevat gemiddeld 25 mg vitamine C, hetgeen lang niet slecht is.

Goed voor iedereen?

Niet echt, hoewel meloen ongetwijfeld perfect past in het kader van een gezonde voeding. Meloen is namelijk moeilijk te verteren. Het hoog vezelgehalte (per 100 g) weegt niet op tegen dit nadeel. Bovendien heeft meloen een zeker laxerend effect. Daarom wordt het gebruik ervan formeel afgeraden bij moeders die borstvoeding geven omdat dit bij de baby kolieken kan veroorzaken!

Gepubliceerd door Sophie Leehman op 13/08/2002 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ