PUBLICITÉ

Op het menu : ananas

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste, bewerkt door Dr. Burton op 11/02/2003 - 00h00
-A +A

Er is nog nooit iemand slanker van geworden. Maar toch is het een kostbare vrucht, vooral in de winter, omdat hij rijk is aan vitamine C. Hij bevat ook veel vezels, zodoende bevordert hij een gezonde darmtransit. Bovendien is ananas lekker, zowel in zoute als in zoete gerechten.

PUB

De ananas is de vrucht van een tropische plant die tot de familie van de bromeliaceae behoort. Je kunt er moeilijk naast kijken : hij lijkt op een grote pijnappel met een bos harde groene bladeren op zijn kruin. Het vruchtvlees wordt beschermd door een al even harde, geschubde schil, waarvoor je een scherp mes nodig hebt.Ananas is afkomstig uit Brazilië. De inheemse bevolking noemde de vrucht "ana", wat parfum betekent. De Portugese kolonisten gaven blijk van een levendige fantasie toen ze de vrucht ananas doopten. Volgens een andere versie noemden de indianen de vrucht "nana", wat hetzelfde betekent, en maakten ze er "nana nana" van omdat zijn parfum zo sterk is. De Engelse en Spaanse naam zijn geïnspireerd op de vorm : pineapple en pina. En in Thailand heet hij "sapparod".Christoffel Columbus was de eerste Europeaan die er zijn tanden in mocht zetten. Toen hij in Guadeloupe aankwam, werd hem een sneetje ananas aangeboden als welkomstgeschenk. Dat was in het jaar 1493. De vrucht was een symbool van gastvrijheid en hing bij de ingang van de hutten.In 1667 beschreef pater Dutertre, auteur van een algemene geschiedenis van de Antillen, de ananas als "de koning onder de vruchten, want God heeft hem een kroon opgezet."De Engelsen probeerden ananas in broeikassen te telen. In 1672 kreeg Karel II de eerste ananas van Engelse bodem aangeboden. Vervolgens bleef Madame de Maintenon zeuren tot Lodewijk XIV de opdracht gaf om ananas in de broeikassen van het kasteel van Choisy-le-Roi te telen.Maar de Portugezen hadden eerder al ananas op Java geplant en van daaruit verspreidde de vrucht zich over het hele Verre Oosten.In 1790 belandde de ananas op Hawaï. Twee eeuwen later is het eiland een van de grootste ananasproducenten ter wereld geworden. Daar werden in de jaren 1880 ook de eerste pogingen ondernomen om ananas op stroop en in blik te produceren.In Europa bleef ananas een vrucht van de rijken. De teelt in broeikassen werd opgegeven, terwijl de ananasteelt zich in de tropische landen gestaag uitbreidde. Vanaf de tweede helft van de 20ste eeuw werd hij erg populair dankzij de economische vooruitgang en het transport in speciaal uitgeruste vrachtschepen. Vandaag wordt de ananas niet eens meer beschouwd als een exotische vrucht !

Soorten ananas

Er bestaan verschillende soorten."Smooth Cayenne" : stevig vruchtvlees, geelachtig, heel sappig en vrij vezelig."Queen" : kleiner, bleek vruchtvlees, minder sappig maar zoeter."Red Spanish" : afkomstig uit Cuba, purperen schil en lichtgeel vruchtvlees. Al deze vruchten wegen tussen 1 en 2,5 kilo. Geschikt voor een talrijk gezin of als u vrienden op bezoek krijgt.De kleinere en handiger "Victoria" is sappig en zoet.

Hoe moet je kiezen ?

Een goede ananas weegt zwaar en heeft een soepele en gelijkmatige textuur. Let op zijn bladeren : als die mooi groen zijn en stevig vastzitten, ligt de ananas nog niet lang in de winkel. Koop nooit een ananas met bruine of beschimmelde bladeren.Ruik er ook eens aan : snuif zijn zuivere, aangename en fijne geur op.Stop de ananas zeker niet in de koelkast als je lage-temperatuurbederf wilt vermijden. Je kunt hem zonder problemen enkele dagen op kamertemperatuur bewaren.Je kunt ook ananas uit de diepvriezer of in blik kopen, op eigen sap of op stroop, in schijfjes of in stukjes.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste, bewerkt door Dr. Burton op 11/02/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ananas: breng de zon op uw bord! Geüpdatet op 20/02/2007 - 00h00

Ananas is rijk aan antioxidanten, verfrissend, caloriearm, ... Het is ook één van de zeldzame vruchten die het hele jaar door verkrijgbaar zijn zonder hun smaak te verliezen. Ananas is even lekker vers als in blik, en hoort dan ook beslist thuis bij...

Ananas maakt gezond en mooi Geüpdatet op 13/02/2007 - 00h00

Ananas werd een kleine eeuw geleden voor het eerst in Europa ingevoerd en viel al snel in de smaak. Het is een caloriearme vrucht die veel vezels bevat, vitamine C en antioxidanten. Kortom, een vrucht barstensvol goede eigenschappen. Een gezonde lekk...

Evenwichtige afslankmenu's van juli - n°16 Geüpdatet op 03/07/2007 - 00h00

U wilt afvallen en een mooie, platte buik hebben tegen dat u straks op vakantie gaat? Het kan, zonder dat u zich van alles moet ontzeggen. Stel uw menu's samen volgens onderstaand model. Eet van alles wat, al naargelang uw eetlust. Deze week staan er...

Meer artikels