PUBLICITÉ

De oorzaken van pijnlijke billen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/06/2015 - 12h43
-A +A

Heel wat sporters hebben last van stekende pijn aan de bilspieren. Oorzaken en remedies.

PUB

Een ontsteking ter hoogte van de lage rug ...

In geval van pijn ter hoogte van de bips of de billen mag men het vermoeden van trochanteritis nooit uitsluiten. Het is een ontsteking van de trochanter, een botuitsteeksel van het dijbeen dat men makkelijk kan voelen aan de buitenkant van het dijbeen ter hoogte van het bekken. Men kan de trochanter vergelijken met een rots waaraan de krachtige bilspieren vastzitten. Van die spieren zijn er drie: de grote bilspier die ervoor zorgt dat het been naar achter kan, de middelste bilspier die zorgt voor een verbinding tussen de buitenzijde van de heup en de bekkenrand en de kleine bilspier die vooral nuttig is bij rotatiebewegingen. Bij elke beweging schuiven de pezen van de verschillende spieren over elkaar zonder dat er een risico is op schade en dat dankzij kleine slijmachtige beursjes die de wrijvingen verzachten.
 

Billen bedreigd

De bilspieren spelen een rol bij elke verplaatsing op twee voeten zoals stappen en natuurlijk ook lopen. Atleten besteden veel aandacht aan de opwarming van die spieren. Die aandacht is er ook bij mensen die vrezen dat hun bilspieren verdwijnen omdat ze niet genoeg bewegen, maar die bezorgdheid zou niet alleen esthetisch mogen zijn. Op termijn zorgen niet ontwikkelde bilspieren voor problemen zoals die van de gang. Bij elke stap heeft de middelste bilspier niet voldoende kracht om het bekken horizontaal te houden wat zich uit in een wipbeweging die op haar beurt een weerslag heeft op de schouders. Men krijgt de indruk alsof de schouders 'hinken'.
 

Initialement publié par Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist, met de hulp van Dr. Daulouède le 01/07/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 23/06/2015 - 12h43
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Drie oefeningen voor strakke, ronde billen Gepubliceerd op 08/02/2016 - 09h49

Laat uw billen werken, zowel voor, tijdens als na de vakantie. Als u deze drie oefeningen elke dag doet, krijgt u strakke en ronde billen . We geven er u nog vijf tips bij om perfecte billen te kweken.

Ischias uitgelegd aan wielrenners Gepubliceerd op 07/07/2014 - 16h02

Van alle sporten houdt wielrennen het grootste risico in op ischias. Deze aandoening uit zich in de eerste plaats door hinder en vervolgens door hevige pijn die uitstraalt naar dijen en bips.

Boogschieten Geüpdatet op 11/11/2003 - 00h00

Boogschieten is een precisie- en concentratiesport die het evenwicht en de zelfbeheersing ontwikkelt. Ook al heeft het een vrij ludiek imago, het is een volwaardige sport die een goede conditie, aangepast materiaal en een doeltreffende training verei...

Meer artikels