PUBLICITÉ

Oorzaken van mannelijke onvruchtbaarheid

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 29/03/2010 - 00h00
-A +A

Als een vrouw na vele pogingen niet in verwachting raakt, kan dat te wijten zijn aan de onvruchtbaarheid van haar partner. Wat zijn de verschillende oorzaken van mannelijke onvruchtbaarheid?

PUB

Mannelijke onvruchtbaarheid: afwijkingen en tekort aan spermatozoa


De afwezigheid van of een onvoldoende aantal spermatozoa in het zaadvocht zijn oorzaken van mannelijke onvruchtbaarheid. De spermatozoa of zaadcellen kunnen ook anatomische of functionele afwijkingen vertonen of nog onrijp zijn, wat hen verhindert zich te verplaatsen of een eicel te bevruchten. Talrijke factoren kunnen dergelijke afwijkingen veroorzaken. Enkele voorbeelden:

  • Een infectieziekte zoals bof (dikoor) die tot een inflammatoire toestand kan leiden.

  • Een hormonale stoornis, aangezien de spermatogenese gecontroleerd wordt door de hormonen.

  • Een immuniteitsprobleem: de productie van antilichamen tegen zaadcellen, waardoor deze deels vernietigd of beschadigd worden.

  • Blootstelling aan bestralingen of behandelingen tegen kanker (de gevolgen kunnen tijdelijk of definitief zijn).

Mannelijke onvruchtbaarheid: anatomische afwijkingen


  • Een gedeeltelijke of volledige verstopping van de zaadleiders of van kleine buisjes, waardoor de doorgang van het zaadvocht belemmerd wordt, kan tot onvruchtbaarheid leiden. Het kan om een aangeboren afwijking gaan, om een genetisch probleem, het gevolg van een infectie of een ontsteking van de urogenitale wegen.

  • De verstopping kan ook het gevolg zijn van een chirurgische ingreep die aan de basis ligt van littekenvorming op de weefsels.

  • Een varicocele, waarbij sprake is van een spataderbreukje in de balzak, kan vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken. Dit veelvoorkomend probleem kan echter chirurgisch goed behandeld worden (de getroffen aders worden met elkaar verbonden), waardoor de patiënt achteraf meestal opnieuw vruchtbaar wordt.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 29/03/2010 - 00h00 Zita West, "Je veux un enfant" (Ik wil een kind), uitg. Pearson Pratique; Brigitte Fanny, "Un bébé mais pas à tout prix" (Een kind, maar niet tot elke prijs), uitg. J'ai lu.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De bevruchting Geüpdatet op 09/03/2004 - 00h00

Het begin van een zwangerschap is altijd het resultaat van een eenmalig gebeuren: niet de geslachtsgemeenschap, maar het moment van de bevruchting. Die ontmoeting tussen een zaadcel en een eicel is echter niet zo eenvoudig als het lijkt, maar een ech...

Zwangerschap: kunstmatige inseminatie Gepubliceerd op 04/06/2013 - 14h44

In het kader van de medisch begeleide voortplanting, kan kunstmatige inseminatie voorgesteld worden aan koppels die moeilijkheden ondervinden om in verwachting te geraken. Een stand van zaken over kunstmatige inseminatie, die er gewoon in bestaat man...

Ik geraak niet zwanger: wat zijn de oplossingen? Geüpdatet op 06/04/2009 - 00h00

Ovulatiestimulatie en de verschillende technieken van medisch begeleide voortplanting zijn er enorm op vooruitgegaan. Ze worden voorgesteld aan koppels die er maar niet in slagen in verwachting te geraken. Welke zijn die technieken? Waaruit bestaan z...

Meer artikels