PUBLICITÉ

Oorsuizingen: mijn oren fluiten

Geüpdatet door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 14/03/2017 - 09h35
-A +A

Ruis, bromtonen, fluittonen... Naar schatting één op de tien mensen heeft last van oorsuizingen. Deze 'parasitaire' of fantoomgeluiden zijn niet afkomstig van een externe geluidsbron. Maar ze zorgen wel voor groot ongemak.

PUB

Wat zijn oorsuizingen precies?

Oorsuizingen of tinnitus zijn onderbroken of aanhoudende tonen en geluiden die enkel door de patiënt worden waargenomen. Ook al is er in de buurt geen motor, waterketel of vliegtuig aanwezig, toch zal de persoon die last heeft van oorsuizingen een gefluit, gesis, gebrom of andere oneigenlijke geluiden horen die door zijn eigen oren geproduceerd worden. En terwijl een koffiezetapparaat nog kan worden uitgezet, kan deze machine helaas niet worden uitgeschakeld en het geluid dus ook niet afgezet. Deze oorsuizingen kunnen trouwens nog veel andere vormen aannemen: gerammel, gemurmel, zacht geknetter, pieptonen, enz.

In 85% tot 95% van de gevallen wordt oorsuizen veroorzaakt door een abnormale werking van de gehoorwegen die door geen enkel medisch onderzoek zichtbaar gemaakt of geobjectiveerd kan worden. In 15% van de gevallen kan ook een extern persoon ze horen. De oorsuizingen worden veroorzaakt door een samentrekking van de spieren vlak bij het oor of door een afwijking van de bloedvaten.

Oorsuizen: diverse oorzaken

Nog eens, in de overgrote meerderheid van de gevallen is er geen precieze oorzaak te vinden die de oorsuizingen uitlokt en kan verklaren. Maar er bestaan wel heel wat factoren die ze in de hand kunnen werken. De meest voorkomende zijn gehoorverlies door ouderdom en overdadige blootstelling aan geluid. In het laatste geval kan dat beroepsmatig zijn of in de vrije tijd gebeuren (concert, iPod, enz.). Stress en vermoeidheid bevorderen niet alleen de ontwikkeling van oorsuizingen, maar vergroten ook de impact ervan en de last.

Ook sommige ziektes kunnen oorsuizingen veroorzaken:

  • Inname van bepaalde geneesmiddelen die schadelijk zijn voor de cellen van het inwendige oor
  • De ziekte van Ménière
  • Sommige oorinfecties
  • Sommige hersentumoren
  • Ontwrichting van het temporomandibulaire gewricht

Initialement publié par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 27/08/2012 - 00h00 et mis à jour par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 14/03/2017 - 09h35

dr. Monique Decat, NKO-arts in de Cliniques Saint-Luc en de ‘association Belgique acouphènes’

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Oorsuizen, spookgeluid in de oren Gepubliceerd op 05/04/2017 - 16h13

Zo'n 10 tot 20% van de bevolking heeft last van geruis of fluittonen in het oor: ze lijden aan oorsuizen . Vaak verdwijnen de geluiden vanzelf, maar ze kunnen ook aanhouden en ondraaglijk worden.

Oorsuizen: er bestaan oplossingen Gepubliceerd op 27/03/2017 - 10h21

Oorsuizen, een fenomeen dat gekenmerkt wordt door het horen van 'abnormale' geluiden, is voor velen een relatief onbekend verschijnsel, zelfs voor de mensen die er het slachtoffer van zijn. Een stand van zaken over een aantal heersende opvattingen… d...

Als muziek doof maakt Gepubliceerd op 22/05/2015 - 11h34

Geluid kan nefast zijn in de vrije tijd, en in het bijzonder door naar te luide muziek te luisteren. Het risico is des te groter, omdat de schadelijkheid wordt gemaskeerd door het genot dat men beleeft aan het luisteren. Jongeren en minder jongeren,...

Meer artikels