PUBLICITÉ

Oorontstekingen bij kinderen zijn bijzonder pijnlijk!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 07/02/2006 - 00h00
-A +A

Inzake pijnbestrijding bij kinderen moet er nog heel wat vooruitgang geboekt worden, vooral bij uiterst frequente aandoeningen zoals oor- en keelontstekingen, die vaak heel pijnlijk zijn. De pijn wordt echter vaak onderschat en dus ondermaats behandeld…

PUB

Pijn: moeilijk te evalueren en te behandelen

Er worden momenteel heel wat studies verricht over pijnevaluatie en -bestrijding. Toch gaat het daarbij meestal om ziekenhuisgegevens. Zo weten we nog altijd heel weinig over pijn die veroorzaakt wordt door de meest voorkomende aandoeningen, zoals oor- en keelontstekingen. De zogenaamde Gavroche-studie reikt daarover zeer interessante informatie aan, die dit keer afkomstig is van stadsdokters.

Een oorontsteking is zeer pijnlijk

De studie volgde meer dan 2.700 kinderen van 1 tot 8 jaar (gemiddeld 5 jaar) tijdens een consult bij een huis- of kinderarts wegens een acute middenoorontsteking. De intensiteit van de pijn werd bij die gelegenheid een eerste keer geëvalueerd via schalen die aangepast waren aan de leeftijd van de kinderen. De gemiddelde score was 6. Volgens de aanbevelingen van het "Agence nationale francaise d'accréditation et d'évaluation en santé" (ANAES) gaat het hier om hevige pijn (minder dan 3: lichte pijn; tussen 3 en 5: matige pijn; tussen 5 en 7: hevige pijn; boven de 7: zeer hevige pijn). En dat ondanks de pijnmedicatie die ze net vóór het doktersbezoek kregen van hun ouders (83 % van de gevallen). Het ging daarbij in 99 % van de gevallen om een klassieke pijnstiller (stap 1: een lichte pijnstiller): paracetamol (76 %), een laaggedoseerde niet-steroïdale ontstekingsremmer (30 %) of aspirine (6,5 %). Naast de pijn hadden de kinderen ook andere klachten: koorts (67 %), slaapstoornissen (42 %), hoofdpijn (34 %) en anorexie (29 %).

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 07/02/2006 - 00h00 Gavroche-studie onder leiding van prof. Pierre Narcy, Robert Debré-ziekenhuis, Parijs.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Migraine, stress, angst: een vicieuze cirkel Gepubliceerd op 22/09/2016 - 16h09

Angst is een aandoening die vaak voorkomt bij migrainepatiënten. Na afloop van een migrainecrisis, gaat het lijden verder met de angst voor de volgende crisis. Dat anticiperen is een bron van stress en angst . Maar stress is een factor die een migrai...

Borstvoeding stilt pijn Geüpdatet op 01/04/2003 - 00h00

Franse artsen stelden vast dat baby's die een prik ondergaan voor bloedafname minder pijn hebben wanneer ze ondertussen borstvoeding krijgen. De reputatie van borstvoeding klimt hierdoor nog hoger.

Meer artikels