PUBLICITÉ

Ook tanden hebben te lijden onder eetstoornissen of spijsverteringsproblemen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 29/07/2008 - 00h00
-A +A

Eet- of spijsverteringsproblemen zijn in de westerse landen een alsmaar vaker voorkomend fenomeen. Ze hebben ingrijpende gevolgen voor de psychische, maar ook op de lichamelijke gezondheid. Vooral tanden zien fel af.

PUB

Sommige afwijkingen in het eetgedrag of spijsverteringsproblemen kunnen nefaste gevolgen hebben voor de mond en het gebit. Vooral te zure voeding, anorexia en spijsverteringsproblemen van het type gastro-oesofageale reflux. De tandproblemen die deze eetstoornissen meebrengen, ontstaan allemaal doordat zuren ongewoon vaak in contact komen met de tanden. Deze zuren zijn of uit de voeding zelf of uit de maag (maagzuur) afkomstig.

Een te zure voeding tast het tandglazuur aan

Sommige mensen houden er een heel zure voeding op na. Dat is bijvoorbeeld het geval bij mensen die overmatig veel frisdranken of fruitsap drinken, maar ook bij vegetariërs die regelmatig groenten en rauwkost eten met een vinaigrette.
Als dit soort voedingszuren abnormaal vaak in contact komen met tanden, gaan ze op de duur het glazuur oplossen. De letsels komen het vaakst voor bij tanden met onregelmatige en weinig uitgesproken randen.

Spijsverteringsproblemen tasten de tanden aan

Bij spijsverteringsproblemen die gepaard gaan met zure oprispingen komen de tanden in contact met de opstijgende maagsappen. Dit soort zuren, die dus door de maag worden aangemaakt voor de spijsvertering, zijn enorm agressief en kunnen de tanden beschadigen: wondjes en zelfs verlies van tandsubstantie. Dat komt vooral voor bij mensen die last hebben van gastro-oesofageale reflux.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 29/07/2008 - 00h00 34e Entretiens de Garancière, persbericht van 4 juli 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Houdt uw spijsvertering u uit de slaap? Gepubliceerd op 23/12/2011 - 20h00

Ook ‘s nachts werken onze lichaamsfuncties voort, alleen wat trager dan overdag. Dat is ook het geval met onze spijsvertering . Daarom is het belangrijk om ‘s avonds niet te veel te eten. Anders wordt onze slaap misschien verstoord... Vooral reflux o...

Meer artikels