PUBLICITÉ

Ook schizofrenie is een cardiovasculaire risicofactor

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 15/08/2006 - 00h00
-A +A

Mensen met schizofrenie moeten weten dat de aandoening ook een cardiovasculaire risicofactor is. Preventie, opsporing en behandeling van cardiovasculaire aandoeningen moeten dan ook deel uitmaken van de behandeling van schizofrenie.

PUB

Schizofrenie en antipsychotische behandeling

Bij het woord schizofrenie denken veel mensen meteen aan de symptomen en de gevolgen van de aandoening. En vooral aan de veranderende persoonlijkheid en het verlies van contact met de realiteit. Men kan zich ook voorstellen dat de ziekte een aanzienlijke impact heeft op de levenskwaliteit van de patiënt en op die van zijn naasten.
Men gaat er even vaak van uit dat de patiënt kan herstellen dankzij een behandeling met geneesmiddelen, meer bepaald antipsychotica.

Maar wie weet dat mensen met schizofrenie een verhoogd risico hebben op cardiovasculaire aandoeningen?
Het is belangrijk om weten omdat het betekent dat de patiënt ook op het vlak van cardiovasculaire gezondheid alle aandacht moet krijgen.
De preventie en de behandeling van cardiovasculaire aandoeningen moeten deel uitmaken van de behandeling van een patiënt met schizofrenie.

Schizofrenie verhoogt het cardiovasculaire risico

Mensen met schizofrenie hebben dubbel zo vaak te kampen met obesitas, diabetes en het metabool syndroom (een combinatie van vijf cardiovasculaire risicofactoren). Ze vertonen ook vaker afwijkingen in het lipidengehalte van het bloed: een te hoog algemeen cholesterolgehalte, een te hoog gehalte aan 'slechte' cholesterol en triglyceriden. Deze stoornissen alleen al verklaren waarom de mortaliteit bij mensen met schizofrenie dubbel zo hoog is en waarom de levensverwachting van de patiënten gemiddeld tien jaar lager is dan die van mensen die niet met de aandoening kampen.
En er is nog meer. Mensen met schizofrenie verhogen het cardiovasculaire risico ook omdat ze vaak veel roken en weinig bewegen (71% van de patiënten rookt en 70% neemt geen lichaamsbeweging). Daar komt nog bij dat de voeding van de patiënten vaak een gebrek aan evenwicht vertoont. .

Meestal worden deze aandoeningen niet opgespoord bij mensen met schizo-frenie. Ze krijgen een behandeling voor schizofrenie, maar geen opsporing of behandeling van cardiovasculaire aandoeningen.

Maar men moet weten dat het noodzakelijk is om bij patiënten met schizofrenie uit te zoeken welke cardiovasculaire risicofactoren al dan niet present zijn. Temeer omdat sommige antipsychotische geneesmiddelen een invloed kunnen hebben op de cardiovasculaire parameters. Sommige geneesmiddelen hebben een positief effect (daling van het cholesterolgehalte, daling van de bloeddruk, verlaagde glycemie, enz.), terwijl andere middelen een negatieve invloed hebben. Er moet dus ook aandacht besteed worden aan de geneesmiddelenkeuze.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 15/08/2006 - 00h00 26e congres van de l'American Psychiatric Association, persconferentie BMS, juni 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Oestrogeen helpt bij schizofrenie Geüpdatet op 19/08/2008 - 00h00

Het vrouwelijke hormoon oestrogeen zou een positieve invloed hebben op schizofrenie. Tot die conclusie kwamen Australische wetenschappers na onderzoek bij 102 vrouwen en 52 mannen. Maar een echte hormoontherapie is voorlopig geen optie. De nevenwerki...

Cannabis en schizofrenie: verband opnieuw bevestigd Gepubliceerd op 11/03/2014 - 12h31

Voor de zoveelste keer is een verband aangetoond tussen cannabis en schizofrenie. Wie cannabis gebruikt loopt een verhoogd risico op schizofrenie. Psychisch kwetsbare personen of mensen met antecedenten in hun familie onthouden zich dus beter!

Schizofrenie: een aandoening die schrik inboezemt Geüpdatet op 02/12/2003 - 00h00

Iedereen heeft al gehoord van deze geestesziekte, zonder echt te weten waarover het gaat. Schizofrenie treft echter 1 % van de bevolking , maar roept nog altijd onbegrip en angst op. Tijd om één en ander bij te sturen!

Wat zijn de tekenen van schizofrenie? Gepubliceerd op 16/09/2015 - 12h03

Schizofrenie is een psychische aandoening waarbij de geest anders werkt dan we gewoon zijn. De ziekte boezemt vaak angst in, maar stilaan begrijpen we er meer van en wordt schizofrenie ook beter behandeld .

Meer artikels